28 Март 2024четвъртък12:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 36

ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР. Чества се от 1996 г. на Деня на св. Иван Рилски, избран от лекарите за техен закрилник. На тази дата през 1901 г. е създадена най-старата съсловна организация в България - Българският лекарски съюз. Днес е и ден на благотворителността. За първи път се отбелязва у нас през 2002 г. по инициатива на фондация "Щедро сърце".

ПРАЗНИК НА ПЕРНИК. Денят на св. Иван Рилски - покровител на миньорите, се чества като миньорски празник. От 1994 г. с решение на ОбС е определен за празник на града. Днес празнуват още жителите на Дупница и Кресна. Празнува и Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски".

1745 - УМИРА ДЖОНАТАН СУИФТ, БРИТАНСКО-ИРЛАНДСКИ ПИСАТЕЛ И ЖУРНАЛИСТ (Р. 1667 Г.). Връх в творчеството му е сборникът "Пътешествията на Гъливер". Първата част на сатиричния роман - "Гъливер в страната на лилипутите", е написана през 1721 г. За първи път книгата е публикувана през 1726 г., а през 1735 г. е публикувано второ, допълнено издание.

1870 - УМИРА ЕМЕРИХ (ИМРЕ) ФРИВАЛДСКИ, УНГАРСКИ БОТАНИК (Р. 1799 Г.). Като уредник на Националния музей в Будапеща, събирайки растения и животни, се заема и с проучване на флората и фауната на Балканския полуостров. Описва нови за науката растения и животни, някои от които среща на територията на България. Сред по-известните са растението родопски силивряк (на снимката), популярно също като "възкръсващо растение", и познатата на всички птица гугутка, чиято родина е Индия.

1912 - ЗАГИВА ХРИСТО ТОПРАКЧИЕВ, ПИЛОТ (Р. 1887 Г.). Първата жертва на българската военна авиация умира при облитане на своя самолет "Блерио". Топракчиев заедно със Симеон Петров първи в света разработват специална методика за кацане със спрял двигател. Тя влиза в програмата на Луи Блерио за обучение на пилоти.

1931 - УМИРА СТЕФАН ПАНАРЕТОВ, УЧЕН И ДИПЛОМАТ (Р. 1853 Г.). Първият български пълномощен министър във Вашингтон, САЩ (10 декември 1914-1925 г.). Участва в българската делегация на Парижката мирна конференция, подготвила Ньойския мирен договор (1919), а през 1921 г. е делегат в Обществото на народите.

1937 - УМИРА ЪРНЕСТ РЪДЪРФОРД, НОВОЗЕЛАНДСКИ ФИЗИК (Р. 1871 Г.). Основоположник на ядрената физика. Получава Нобелова награда за химия (1908) за своите "проучвания на разпадането на елементите и химията на радиоактивните вещества". Извършва първата експериментална ядрена реакция (1917) и ръководи групата, провела първото контролирано делене на атомно ядро (1932).

1947 - РАЖДА СЕ НИКОЛАЙ ДОБРЕВ, ПОЛИТИК (УМИРА 1999 Г.). Министър на вътрешните работи (1996-1997), народен представител, член на ВС и на ИБ на БСП. Играе важна роля по време на политическата криза в началото на 1997 г. Награден посмъртно с медал "Правосъдие, свобода, сигурност" от МВР. На негово име е учредена награда за млад политик от БСП.

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ