26 Април 2024петък16:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Учители предлагат образователна карта за всяко населено място

Депутатите от БСП продължиха срещите си с гилдията в още три областни града

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 52

Да се изработи образователна карта за всяко населено място, която ще улесни въвеждането на задължителния едносменен режим на обучение в училище, гласи едно от предложенията, направени на дискусията "За делника на образованието" в Стара Загора. От гилдията смятат, че е необходим задълбочен анализ на населението, включващ и образователната инфраструктура и институции. Учители, директори, представители на местната власт, на обществени съвети и граждани от Старозагорско обсъдиха проблемите, възникнали при прилагането на новия Закон за предучилищното и училищното образование и наредбите, регламентиращи държавните образователни стандарти.
До този момент МОН не е направило цялостен анализ за резултатите от първата година на действие на закона, а в същото време прилагането му породи множество въпроси, чието решаване зависи от промени в нормативната база, обявиха депутатите от БСП Драгомир Стойнев, Георги Гьоков и Донка Симеонова. "Над 20 актуални питания и въпроси са отправени към министъра, свързани с новия закон, наредбите, грижата за училищата в малките населени места, за психологическите съветници и др. Ежедневно при депутатите постъпват нови сигнали, за трудноработеща  образователна система", обобщи Симеонова, член на парламентарната комисията по образование и наука.
Учителите определиха механизма по обхващане и задържане в образователната система на деца в задължителна предучилищна и училищна възраст, като хаотичен, а създадените екипи - като "хвърковати чети, които работят безсмислено".
Що е то Национален логопедичен център, как ще работи, как ще си взаимодейства с логопедите в страната, попитаха експертите по специална педагогика. За тях е недоумяващо задължението на нормативната уредба, необвързано финансово, всяко училище да има ресурсен учител, психолог, педагогически съветник. Има ли държавата политика, за да осигури необходимия брой специалисти, които се изискват, питат те.
Още две тематични дискусии се проведоха с преподаватели и директори от Русе и Пазарджик. Някои изразиха притесненията си от липсата на нормативна уредба за стипендиите, които осмокласниците ще получават за първи път, както и за закъсненията за час на учениците, тъй като в новия Закон за образованието няма такова понятие.
Депутатите Веска Ненчева, Йордан Младенов, Надя Клисурска-Жекова и Славчо Велков бяха представителите на БСП на срещата в Пазарджик. Учителите са притеснени от едносменния режим, към който трябва да преминат всички, както и от липсата на ресурси за въвеждането на електронни дневници. Има много неясноти при получаването на медицинска бележка за отсъствие при болест, тъй като личните лекари не искали да се съобразяват с новото изискване на МОН и попълвали от старите образци. Преподавателите смятат, че между МЗ и МОН няма никаква координация.
Промяна на диференцираното заплащане, актуализиране на учебното съдържание, отпадане на единния разходен стандарт бяха част от предложенията, направени на дискусията в Русе пред депутата Стоян Мирчев. Според него е необходимо да бъдат коригирани 12 от 19 държавни образователни стандарта.
Обобщението на предизвикателствата пред образованието ще бъдат представени на кръгла маса в навечерието на Деня на народните будители. За участие в нея ще бъдат поканени представители на образователната и академичната общност от цялата страна.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ