Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Акцент

Борисов вдигна рязко заплатите на своите

Зам.-министри и началници на кабинети вече ще вземат почти двойно повече

Дума

19. Октомври 2017 , брой: 205   575   0Бойко Борисов вдигна драстично заплатите на най-доверените висши политически чиновници в изпълнителната власт - началниците на политическите кабинети. Рязко ще се облагодетелстват и всички зам.-министри. Те вече ще получават месечно по около 3500 лв., или с около 2000 лв. повече. Това стана с решение на Министерския съвет, прокарано тихомълком вчера. В официалното съобщение на правителствената пресслужба се казва само, че са приети промени в постановление №67 на МС от 2010 г., с което определянето на заплатите на тези висши чиновници ще става по нова формула, без изобщо да се споменава думата "увеличение". Не се уточнява нито с колко се вдигат заплатите, нито каква е общата сума.
Борисов на практика отмени собственото си популистко решение отпреди 7 години, когато наложи таван от 1600 лв. на заплатите на зам.-министрите и началниците на кабинети. По същото време той забрани на държавните чиновници и да участват в бордове на държавни фирми или да го правят безвъзмездно максимум в едно дружество.
С новите преизчисления ръстът на заплатите на висшите чиновници ще е между 600 лв. и 2000 лв. В съобщението на МС се казва, че размерите на основните месечни заплати на зам.-министрите и началниците на кабинетите на вицепремиерите ще бъдат 85% от основната месечна заплата на министър. Справка показва, че в момента тя е 4032,60 лв. Това означава, че зам.-министрите вече ще се подписват под 3427,71 лв., а досега вземаха между 1027 лв. и 1661 лв.
Драстично ще скочи месечният доход на началника на премиерския кабинет - в конкретния случай Румяна Бъчварова. Досега тя е получавала тавана за тази длъжност от 1860 лв., но по новото изчисление ще й се полагат 90% от основната месечна заплата на министър, или 3629,34 лв. Най-малко е увеличението за началниците на кабинетите на министрите. Те вече ще вземат 80% от базовата министерска 3226,08 лв. Досега те вземаха между 967 лв. и 1595 лв.
Според правителството новата методика за изчисление на заплатите ще "поддържа определена йерархия на възнагражденията в контекста на спецификата на функциите им". В съобщението се посочва още, че парите за по-високите заплати "ще се осигуряват в рамките на утвърдените средства за разходи за персонал по съответните бюджети на ведомствата.
Причината за промяната на заплащането било наличието на случаи, при които шефове на дирекции в министерствата взимат по-високи заплати от началниците си. Постановлението ще влезе в сила в деня на обнародването му в "Държавен вестник".
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"