25 Април 2024четвъртък13:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

И през есента може да се "влезе във форма"

Избягването на въглехидрати е рисковано за здравето

/ брой: 206

автор:Аида Паникян

visibility 465

За мнозина краят на лятото, плажа и банските е равнозначно на повече пица, банички и сладкиши. Но истината е, че има сезонни храни, които може да ни държат "във форма". Според диетолозите необходимо е (както при всеки хранителен режим) често хранене с малки (колкото юмрук) порции, общо около 800 калории дневно... Освен това препоръчват да се пие много вода.
Отдавна се знае, че тиквата е много полезна "есенна" храна. Тя е богата на антиоксиданта бетакаротен, а високото съдържание на фибри и естествената й сладост я правят прекрасен есенен десерт. Тиквата е чудесен диуретик, а от каротиноидите в нея в черния дроб се образува витамин А - той пази най-активните клетки на кожата и лигавиците, чисти клетките на бъбречните каналчета. Тиквата съдържа калий, който регулира сърдечния ритъм.
Друга полезна есенна храна са крушите. Те помагат за понижаване не само на кръвното налягане, но и за прочистване на организма.
Местна есенна храна е и дюлята, която помага на храносмилането и съдържа мед, магнезий, калий.
Авокадото, което се състои от 1/3 мазнини, но те не повишават нивата на холестерола, а подобряват еластичността на кръвоносните съдове, също е подходяща есенно-зимна храна.
Карфиолът не е за пренебрегване заради високото съдържание на фолиева киселина, калий, фибри.
Напоследък диетолози препоръчват да не се изключват напълно въглехидратите от хранителния режим. Преди време нюйоркски учени, работещи за медицинското списание The Lancet, предупредиха, че диетите с отсъствие на въглехидрати може да доведат до кетоацидоза - състояние, при което има сериозно повишение на нивата на кетони (отровни вещества в кръвта). Преди около 10 години наблюденията на австралийски учени от неправителствената организация Scientific and Industrial Research Organization-HumanNutration показаха, че богата на въглехидрати и бедна на мазнини диета спомага не само за намаляване на теглото, но и за подобряване на настроението и има положително въздействие върху мисловната дейност. Високовъглехидратните диети съдържат 24% протеини, 30% мазнини (по-малко от 8% наситени) и 46% въглехидрати.

Ах, тази талия
Диетите за отслабване или поддържане на теглото са важни, но напоследък медицината отдава все по-голямо значение на талията.
При жените с мазнини в областта на талията и мъжете "с коремче" рискът от сърдечносъдови заболявания е повишен с 15%, установяват лекари от Бостън след 7-годишен анализ на данните на 80 хил. души на 45-83 г. При жените обиколката на талията трябва да е до 90 см, а при мъжете - не повече от 100 см. В много случаи заблудата идва от това, че индексът на телесна маса е нормален (Определя се като теглото в килограми се раздели на височината в метри на квадрат, т.е. ИТМ на човек с височина 173 см и тегло 75 кг е 25,06.). ИТМ обаче не е подходящ за хора под 17 г., бременни, кърмещи, много възрастни и болни. Според СЗО за наднормено тегло се говори при индекс над 25, а за затлъстяване - 30 и нагоре. От 18,5 до 24,99 теглото е нормално, а под 18,5 се говори за поднормено тегло и недохранване. Разумно е диетите да бъдат съобразени и с тези подробности.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 199

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 196

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ