Здраве
И през есента може да се "влезе във форма"
Избягването на въглехидрати е рисковано за здравето
/ брой: 206
За мнозина краят на лятото, плажа и банските е равнозначно на повече пица, банички и сладкиши. Но истината е, че има сезонни храни, които може да ни държат "във форма". Според диетолозите необходимо е (както при всеки хранителен режим) често хранене с малки (колкото юмрук) порции, общо около 800 калории дневно... Освен това препоръчват да се пие много вода.
Отдавна се знае, че тиквата е много полезна "есенна" храна. Тя е богата на антиоксиданта бетакаротен, а високото съдържание на фибри и естествената й сладост я правят прекрасен есенен десерт. Тиквата е чудесен диуретик, а от каротиноидите в нея в черния дроб се образува витамин А - той пази най-активните клетки на кожата и лигавиците, чисти клетките на бъбречните каналчета. Тиквата съдържа калий, който регулира сърдечния ритъм.
Друга полезна есенна храна са крушите. Те помагат за понижаване не само на кръвното налягане, но и за прочистване на организма.
Местна есенна храна е и дюлята, която помага на храносмилането и съдържа мед, магнезий, калий.
Авокадото, което се състои от 1/3 мазнини, но те не повишават нивата на холестерола, а подобряват еластичността на кръвоносните съдове, също е подходяща есенно-зимна храна.
Карфиолът не е за пренебрегване заради високото съдържание на фолиева киселина, калий, фибри.
Напоследък диетолози препоръчват да не се изключват напълно въглехидратите от хранителния режим. Преди време нюйоркски учени, работещи за медицинското списание The Lancet, предупредиха, че диетите с отсъствие на въглехидрати може да доведат до кетоацидоза - състояние, при което има сериозно повишение на нивата на кетони (отровни вещества в кръвта). Преди около 10 години наблюденията на австралийски учени от неправителствената организация Scientific and Industrial Research Organization-HumanNutration показаха, че богата на въглехидрати и бедна на мазнини диета спомага не само за намаляване на теглото, но и за подобряване на настроението и има положително въздействие върху мисловната дейност. Високовъглехидратните диети съдържат 24% протеини, 30% мазнини (по-малко от 8% наситени) и 46% въглехидрати.
Ах, тази талия
Диетите за отслабване или поддържане на теглото са важни, но напоследък медицината отдава все по-голямо значение на талията.
При жените с мазнини в областта на талията и мъжете "с коремче" рискът от сърдечносъдови заболявания е повишен с 15%, установяват лекари от Бостън след 7-годишен анализ на данните на 80 хил. души на 45-83 г. При жените обиколката на талията трябва да е до 90 см, а при мъжете - не повече от 100 см. В много случаи заблудата идва от това, че индексът на телесна маса е нормален (Определя се като теглото в килограми се раздели на височината в метри на квадрат, т.е. ИТМ на човек с височина 173 см и тегло 75 кг е 25,06.). ИТМ обаче не е подходящ за хора под 17 г., бременни, кърмещи, много възрастни и болни. Според СЗО за наднормено тегло се говори при индекс над 25, а за затлъстяване - 30 и нагоре. От 18,5 до 24,99 теглото е нормално, а под 18,5 се говори за поднормено тегло и недохранване. Разумно е диетите да бъдат съобразени и с тези подробности.