18 Април 2024четвъртък07:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

36 шахматни творби на Роман Гуманюк

Изложбата "Корона" се открива днес в столичната галерия "Лик"

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 72

Столичната галерия "Лик" и шахматният клуб "Блиц" под патронажа на посолството на Република Аржентина в България представят самостоятелна изложба "Корона" (живопис и миниатюра) на художника Роман Гуманюк. Тя ще бъде открита днес  от 17 ч. на ул. "Лайош Кошут" 37.
Публиката ще види серия от картини и миниатюри на художника на тема шахмат. В центъра са портретите на Хосе Раул Капабланка и Александър Алехин. Преди 90 години през 1927 г. в Буенос Айрес се провежда исторически мач за световната титла между тези двама велики майстори. Събрани заедно, портретите на Капабланка и Алехин създават картина с образа на легендарната позиция в 11-а партия от мача.
Авторът има собствен поглед върху шахматната игра. С помощта на изобразителното изкуство той показва своето виждане за шахматния свят, който в неговите произведения се превръща в друга реалност. Всяка от фигурите се преобразява в необикновен абстрактен образ, определящ ролята й на шахматната дъска, според разбиранията на художника. В своите миниатюри той разкрива богатата и колоритна история на тази древна и вечна игра през вековете и в различните кътчета на света. Това е втора експозиция, посветена на мача в Буенос Айрес през 1927 г. Първата - "Шахматни властелини", беше през март т.г. в Хасково, в градската галерия "Форум".
На изложбата "Корона" ще бъдат представени 36 авторски творби, като са включени 20 картини и 16 миниатюри от Шахматната серия на художника.
Роман Гуманюк е роден през 1985 г. Работи в различни жанрове и техники. До момента има 28 самостоятелни изложби. Творбите му са представяни в музеите и галериите на Украйна, Беларус, Казахстан, Киргизстан, България, Франция, САЩ, Италия. Авторът е участник на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция. Колекционери и ценители от различни държави притежават негови творби в своите сбирки.

 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ