29 Март 2024петък16:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Предвестник на зарята

Първият социалистически вестник у нас "Росица" подготвя почвата за справедливото общество

/ брой: 206

visibility 445

Ангел АНГЕЛОВ

"Ние станахме вестникари да защитим - според силите си - сиромашията от паразити, да облекчим бедствията й, да й помогнем в борбата за живот, защото нашите законодатели спят и нямат кайет да се събудят."

в. "Росица", 1886 г.

В първия социалистически кръжок в България, основан в началото на 1886 г. в Габрово, влизали габровските учители социалисти Евтим Дабев, Тодор Цонев Постомпиров, Слави Балабанов, Михаил В. Михов (по-късно писателят Карас), Тинчо Христов, както и учениците Георги Кирков, Кръстьо Раковски, Кирил Попов и др. В продължение на три години кръжокът издал 12 брошури със социалистическо съдържание. На 4 юни 1886 г. се появил и първият социалистически вестник у нас - "Росица". Първата утринна роса - предвестник на идващата заря на социализма в България.
В публикуваната в първия брой уводна статия "Вместо програма" редакторите на вестника написали: "Ние станахме вестникари да защитим - според силите си - сиромашията от паразити, да облекчим бедствията й, да й помогнем в борбата за живот, защото нашите законодатели спят и нямат кайет да се събудят." Звучи актуално и днес, нали?
"Росица" е седмичник, а негов редактор е Евтим Дабев. Той е роден в Габрово на 25 октомври 1864 г. и е един от първите пропагандатори на социалдемокрацията в България, учител и журналист. В началото отговорен редактор на "Росица" бил Пеньо Иванов Мустаков, а след това - Тодор Цонев Постомпиров. Вестникът бил на четири страници, малък формат. Печатали го на американска печатарска машина в печатница на Недко Стойков и сие, която се помещавала в дюкяна на поп Колчо Ив. Лесичков в Грънчарската махала в Габрово.
В един от подлистниците на в. "Росица" било отпечатано първото марксистко произведение у нас "Наемний труд и капитал". Под черта към статията са дадени първите биографични сведения на български език за автора Карл Маркс. Евтим Дабев превел от руски език произведението.
На 26 декември 1886 г. социалистическият седмичник "Росица" престава да излиза поради липса на средства за издаването му. Само за няколко месеца обаче той изиграл изключително голяма роля за пропагандиране идеите на социализма, избистряне на класовото съзнание у работниците и подготовка на почвата за създаване на работническа социалдемократическа партия в България. В бр. 5 на вестника например било написано: "У просветените народи между другите партии има такава партия, която се състои от работници, наречена работническа партия... Целта по целия свят на тази партия е една и съща: да се премахне настоящият строй на управлението, който дели хората на готованковци - чорбаджии (експлоататори) и на гладни сиромаси (експлоатирани). Работническите партии се борят не за власт, а за въвеждане на такова управление, според което трудът (продуктите) да се разпределят равномерно между всички жители на държавата."
    Апелът на първия социалистически вестник "Росица", издаван в Габрово, работническата класа у нас да се организира в своя партия, която да се бори за демократически политически живот и против експлоататорите, се осъществи на 2 август 1891 г., когато на Бузлуджа Димитър Благоев положи основите на Българската социалдемократическа партия.


Съидейниците                                          Вестник "Росица"                            
Евтим Дабев и Георги Кирков

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ