28 Март 2024четвъртък11:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Новата агенция за европарите към МОН ще заработи от 1 ноември

/ брой: 206

автор:Велиана Христова

visibility 600

Новата Изпълнителна агенция към МОН, която ще управлява оперативната програма за наука и образование (ОПНОИР) вместо досегашната главна дирекция в министерството, ще е факт от 1 ноември. Това реши правителството завчера, което одобри и устройствен правилник на новото звено. То ще има щат 106 човека и ще е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на образованието и науката. Освен че ще управлява ОПНОИР (2014-2020 г.), агенцията става междинно звено по два раздела на другата оперативна програма, който е към социалното министерство -  "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 г. до нейното приключване.
Както ДУМА писа многократно, през есента на 2016 г. предварителен одит на Европейската комисия за изпълнението на ОПНОИР установи множество нарушения и несъответствия на европейските правила, извършени при министър Меглена Кунева. Основно възражение бе, че МОН и хора от администрацията му са получатели на европарите и ръководят проекти, а същевременно министерството управлява тези пари. ЕК поиска категорично да се разделят управленските функции на МОН от изпълнителските. Не може едно и също място да дава парите и да ги получава. МОН примерно е бенефициент на "Студентски практики" за 103 млн. лв. или на "Твоят час” за 140 млн. лв. В проектите участват 48 вузове, общини и общинските училища, но хора от МОН ръководят проектите.
При служебния министър проф. Николай Денков с ЕК бе договорено проектите и парите да преминат, където им е мястото - към училища, вузове и общини, а управлението да остане в МОН. Сегашният министър Красимир Вълчев обаче предоговори схемата, като проектите и парите останаха в МОН, а дирекцията на министерството, упрявлявала досега програмата, се прехвърля в "независима" изпълнителна агенция.
Същевременно предварителнят европейски одит установи, че има нарушения при някои от вече сключени договори за финансиране от ОПНОИР в частта за образование и ЕК предписа те да бъдат остранени, но финансирането чрез траншове бе "замразено" и категорично бе казано, че при всички случаи евросредствата за такива проекти ще бъдат намалени. В крайна сметка парите по сключени договори се изплащат от държавния бюджет, а дали са отстранени нарушенията, изобщо не е обявено. Нито пък от МОН казват с колко ще бъдат намалени парите по въпросните договори.
След забавяне и скандали, продължили месеци, и с избора на оценители за научните проекти бе обявено, че оценителите, набрани по волята н Кунева чрез фирма посредник, са започнали самото оценяване на проектите. Но вече сме в средата на октомври, а резултати от това оценяване не са обявени, като не е ясно колко пари ще загуби страната ни заради това забавяне на сроковете. Още през лятото министър Вълчев призна, че рискът за загуба на пари е голям. ОПНОИР пък бе оповестена от вицепремиера Томислав Дончев сред българските оперативни програми, които са в риск в третата година на програмния период и по които разплатените евросредства са нищожен процент.

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ