26 Април 2024петък22:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мей успокоява гражданите на ЕС

"Брекзит", мигрантската криза и отношенията с Турция са акцентите на двудневната среща на евролидерите

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 32

Възможно най-добрите условия след "Брекзит" обещава британският премиер Тереза Мей на трите милиона граждани на ЕС, които са на Острова. Според предварително разпространения текст на изказването на Мей пред останалите 27 държавни и правителствени лидери тя подчертава големия принос на гражданите на ЕС към Великобритания. "И ние искаме те и техните семейства да останат. Не мога да бъда по-ясна: гражданите на ЕС, живеещи законно в Обединеното кралство днес, ще могат да останат", изтъква британският премиер. Ще бъде назначена група от компютърни, технически и правни експерти, която да гарантира, че процесът ще протече гладко.
По думите на Мей дискусиите за правата на гражданите трябва да протекат "гъвкаво и творчески" и да приключат през следващите седмици. Британският премиер предлага и отстъпки, сред които заселилите се във Великобритания граждани на ЕС да не са длъжни да разполагат с пълна здравна осигуровка (Comprehensive Sickness Insurance), каквато трябва да имат понастоящем според правилата на съюза.
От ЕС изразяват безпокойство от несъгласието на Лондон европейските граждани да могат търсят правата си в Съда на ЕС, ако британските съдилища не им ги признават.
Искаме да останете в страната и след "Брекзит" - така по-рано в отворено писмо, публикувано на фейсбук профила й, британският премиер Тереза Мей се обърна към гражданите от ЕС, които живеят и работят легално във Великобритания.
На днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел британският премиер Тереза Мей няма да присъства. Евролидерите се събират без нея, за да обобщят напредъка в преговорите за напускане на Обединеното кралство и да решат дали е възможно Брюксел и Лондон да започнат разговори за бъдещите си отношения. Най-вероятно те ще отложат началото на евентуални търговски преговори заради липсата на достатъчен напредък. Преговорите през миналата седмица приключиха без реален резултат, след като Лондон не се ангажира с конкретна сума за уреждане на финансовите въпроси с Брюксел.
В Брюксел е и лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин, който ще обсъди с европейските лидери позицията на своята партия за "Брекзит". От Лейбъристката партия твърдят, че плановете за "Брекзит" на британското правителство са "парализирани" и Корбин ще се опита да постави ново начало на преговорите между Лондон и Брюксел.
Освен "Брекзит" във фокуса на двудневния Европейски съвет са мигрантската криза, общата отбрана, отношенията с Турция, кризата със Северна Корея и намерението на САЩ да се оттеглят от иранското ядрено споразумение. Липсата на единство сред евролидерите ще бъде особено видимо по въпроса за разпределението на мигрантите. Европейският съвет ще търси и равновесие между възможността едни страни да напредват заедно по-бързо от други в определени области и обвинението, че това разделя Европа на различни скорости.
Според германския вестник "Ди Цайт" канцлерът Ангела Меркел ще настоява пред колегите си за по-нататъшно съкращаване на финансовата помощ за Турция. Източници от германските правителствени кръгове твърдят, че подобна стъпка ще бъде наложена в отговор на продължаващите арести в Турция на журналисти и активисти за правата на човека. На Турция бе обещана сума в размер на 4,45 млрд. евро за периода 2014-2020 г. – т.нар. предприсъединителна помощ.


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ