Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

КНСБ прави национален протест на 27 октомври

Основните искания са за повишаване на доходите с поне 10 на сто в бюджетните сектори и ръст на заплатите в реалната икономика, запазване на класа за стаж и опит

Ева Костова

20. Октомври 2017 , брой: 206   313   0КНСБ организира национален протест на 27 октомври в столицата. Основните искания са за повишаване на доходите в бюджетната сфера с поне 10 на сто и на заплатите в реалната икономика, както и за запазване на класа за стаж и опит. Шествие и митинг ще има пред сградата на правителството и пред седалището на Асоциацията на индустриалния капитал. Очакват се около 6000 протестиращи.
Това стана ясно вчера след решение на Координационния съвет на синдиката. По-рано същия ден се състоя пресконференция, на която бяха коментирани и промени в бюджета на ДОО 2018. Както вече стана ясно, първите дни от болничните ще бъдат орязани - фирмите ще продължат да ги плащат, но в намален размер - вместо сегашните 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение, ще се изплащат само 50 на сто. Сред промените, заложени в бюджета на ДОО за 2018 г., е и намаляването на обезщетението за безработица, изтъкна лидерът на синдиката Пламен Димитров. Сумата от сегашните 7 лева ще стане 9, но се въвежда изискване за по-дълъг осигурителен период - човек трябва да се е осигурявал поне 12 месеца в последната година и половина, а не 9 месеца, както досега. Освен това максималното обезщетение ще се полага само при стаж над 15 години, а не при 12, както е сега. От КНСБ оспорват изцяло тази рестрикционна мярка, тяхното виждане е обезщетението да стане 60 на сто от заплатата - около 15 лева. Становището на конфедерацията ще бъде представено в понеделник на Надзорния съвет на НОИ.
Българският пазар на труда наистина е изправен пред липсата на квалифицирана работна сила, бе подчертано на пресконференцията, където бе представен анализ за възможностите за законна работа у нас на чужденци от трети държави. През 2016 г. общо наетите от страни извън ЕС са 857 работници, а само за първите 9 месеца на т.г. те са 3898. Промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, които улесняват достъпа на чужди граждани до нашия пазар на труда, доведоха до увеличаване на подадените декларации от работодателите за наемане на чужденци, сочат данните на синдиката, изнесени от Атанаска Тодорова, главен експерт по заетостта.
Регистрираните сезонни работници до 90 дни са най-вече от Украйна - 2691, Молдова - 133, Турция - 71. Има и наети от Русия, Македония, Армения, Беларус, Индия, Грузия, Тайланд. Разрешения за трудова заетост по различни механизми са предоставени на инженернотехнически персонал, консултанти, преподаватели и спортисти. При проверки за работата на чужденците Главната инспекция по труда е констатирала 217 нарушения, съставени са 135 акта. Сред най-честите нарушения са липса на разрешение за работа или на регистрация в Агенцията по заетостта, има и случаи на полагане на труд от незаконно пребиваващи у нас чужди граждани от трети държави. Според шефката на синдикат "Туризъм" Таня Джилянова в сектора масово се укриват доходи.
КНСБ е против предлаганите промени от ГЕРБ, според които например синя карта може да вземе всеки, пребиваващ в България, дори и да е на почивка. Това е отваряне не само на нашия пазар, но и на пазара на ЕС, алармират от синдиката. Най-малко заради заплахата от дъмпинг, допълват оттам.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"