28 Март 2024четвъртък22:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Натискът над журналисти - богат и разнообразен

Професията не е семейна традиция, хората в сферата идват от образовани семейства, констатират от "Медийна демокрация"

/ брой: 206

автор:Павлета Давидова

visibility 135

За богат и разнообразен набор от натиск над журналисти сочат данните от четвъртото онлайн проучване на Асоциацията на европейските журналисти в България, посветено на свободата на медиите у нас. Както ДУМА вече писа, резултатите бяха представени във вторник. Само 4,5% от анкетираните определят свободата на словото у нас като добра, за всеки четвърти тя е задоволителна, а за близо 43 на сто тя е лоша.
Наблюдава се активизиране на богат инструментариум от заплахи, изнудване, разпространение на клевети, тормоз, чрез който политици, държавни и общински институции влияят доминиращо върху вземането на редакционните решения, констатира Илия Вълков от АЕЖ.
Над 75% от участниците в проучването посочват политическия натиск като най-често разпространен в българските медии, следван от икономическия, които е изтъкнат от две трети. За натиск от рекламодатели говорят 58 процента, оплаквания от администрация на държавно и общинско ниво са отчетени от 43%, а намеса от криминални групировки безпокои малко над 13. Някои от участниците в анкетата са посочили повече от един отговор.
13 на сто са получавали физически заплахи, над единайсет процента се оплакват от онлайн тормоз. Сред формите на натиск върху журналистическата работа на преден план излиза разпространението на клевети, посочено от над 41 процента от респондентите, близо 26 на сто се оплакват от изнудване, заплаха от съдебно преследване са посочили близо една трета.
Проучването констатира, че натискът води до загуба на интерес към професията при 57,6% от журналистите. Почти всеки втори отбелязва, че става "по-предпазлив". Последиците са психологически и здравословни за 23,7 от анкетираните.
Най-честите предложения за подобряване на медийната среда са мерки срещу монопола и непрозрачната медийна собственост. Набляга се на журналистическото образование и допълнителната квалификация.
Според АЕЖ средната работна заплата в сектора е между 500 и 1000 лв., толкова взимат около 40% от анкетираните. 17 процента отбелязват, че заплащането им се е понижило чувствително през последната година, повишение е имало само за 22%.
Заедно с АЕЖ фондация "Медийна демокрация" също представи свое проучване, посветено на гилдията. Чрез интервюта с 30 журналисти, направени между февруари и юли т.г. организацията опитва да представи антропологичен поглед спрямо колегията. Основните изводи в доклада са, че голяма част от журналистите произхождат от семейства, в които и двамата родители са с висше образование. Нивото на родителите е предпоставка за висок образователен ценз на работещите в медиите: почти всички са със завършен университет или в процес на завършване на висшето си образование, обобщи Огнян Спасов. По думите му журналистиката рядко е част от семейната традиция. Той с изненада констатира, че голяма част от участниците идват от семейство на учител и инженер.
Средното образование на журналистите най-често е с хуманитарен профил - обикновена или езикова гимназия. Много колеги са висшисти по филология, икономика и право, професионалното образование по журналистика по-често се явява като последваща квалификация.
В доклада се констатира, че работното време по правило е ненормирано, а преумората и стресът са често срещани. Изследването посоча, че качеството на медийното съдържание се влошава вследствие комбинацията на редица неблагоприятни фактори - външни намеси в редакционната политика, съкращения на персонал, изискване за произвеждане на голям брой материали, претоварване, недостиг на материален ресурс, неефективно управление.
Констатира се, че условията на труд в медиите се влошават. "Медийна демокрация" също регистрира големи неравенства във възнагражденията - както между столицата, така и в страната.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ