08 Май 2024сряда17:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Елена Йончева:

Оградата с Турция пада

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 687

Оградата с Турция пада, чупи се, през нея минават буквално за минути по 40 души. Това съм го виждала и съм го снимала. През оградата преминават по-бързо, отколкото автобус с бежанци, които биха минали през КПП. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева, чийто интерес към способноситите ни за охрана явно притесни управляващите. "От три месеца правя разследване като журналист и депутат за качеството на оградата, за която са отпуснати почти 200 млн. лв. Не е реализиран първоначалният проект, одобрен от МВР, за което имаме документи, а е реализиран друг", алармира тя за пореден път.
Само преди дни Йончева е била край Малко Търново - искала да документира съществуването на огромен ров, който е налице вече две седмици. "Беше ми казано първоначално, че се извършват оперативно-издирвателни дейности и не мога да бъда допусната. След много тежък разговор с Гранична полиция ми беше даден достъп до това място", разказа тя.
Депутатът напомни, че БСП е внесла сигнал в прокуратурата заради съмнения за тежки корупционни практики, свързани с изграждането на оградата. Йончева се възмути, че всяко бъдещо разследване по темата за границата се превръща в цензура. Според нея с решението си да въведе оградата в списъка на стратегически обекти за националната сигурност той инкриминира разследването на корупцията и въвежда цензура. "Прави впечатление решението на МС да се засекрети оградата при положение, че тя вече се снима откъде ли не. Според мен се цели именно да не се излъчват тези кадри", смята Йончева.

Дъждът увредил съоръжението

Властите официално признаха, че оградата по границата с Турция е компроментирана. Вината за щетите бе прехвърлена на метеорологичните условия. Оказва се, че пороите от края на септември са я подкопали, а на места са се отворили дупки с размер два на пет метра.
"Ситуацията с нанесените от бедствието щети е овладяна. Съоръжението е критично важен обект за сигурността както на България, така и на Европа, и политически спекулации по темата са неуместни при разрешаване на възникналия проблем", замазват от Министерския съвет. По думите им ремонтите на съоръжението били на етап приключване и се очаква охраната на границата да се върне към нормален режим в най-скоро време. Екипи на Гранична полиция дежурят в района на засегнатите от бедствието участъци, посочват от МС. За повече достоверност те допълват, че в Малко Търново бе обявено бедствено положение заради поройните дъждове в периода 21-30 септември. Дори се дава статистика за количеството валежи, паднали в района.


Управляващите се втурнаха да бранят решението си


Декларацията на БСП разбуни духовете в парламента. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветан обвини Корнелия Нинова, че говори небивалици и й препоръча при наличие на доказателства да сезира компетентните органи. Той опита да пренасочи вниманието към обещанията на правителството за допълнителни средства в различни сфери. Имам чувството, че и сняг да завали сега, ще бъде поискана оставката на Валери Симеонов, коментира лидерът на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Според него било тенденциозно да се иска само оставката на вицепремиера при условие, че има решение на МС. "Елена Йончева правила мистериозен филм, за който не е ясно кога и къде ще се излъчи, но всички са поканени, включително да бъдат арестувани 80 депутати от БСП. Никой няма да бъде арестуван, а в тази зала единствените арестувани сме били аз и Десислав Чуколов", изцепи се Сидеров.
Малко по-късно военният министър Красимир Каракачанов обяви, че оградата по границата отдавна била стратегически обект. По думитe му поне от две години тя е такава с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, за да може законово военните да се включат в охраната. Той добави, че нямало заплаха за националната сигурност, ако журналист показва ситуацията по границата, но била такава, ако умишлено го прави политик.
Ден по-рано телевизя Би АЙ Ти се похвали, че има кадри на огромните дупки под оградата на границата. Няма как да ги покажем, защото може да бъдем подведени под наказателна отговорност, заяви медията още преди решението на МС да бъде обнародвано в "Държавен вестник". Бе цитиран и Огнян Герджиков, който се подвизава като шеф на Консултативния съвет по законодателството към НС. "Решенията на МС влизат в сила незабавно, освен ако в самите тях не е посочен някакъв друг срок. Следователно, това решение е действащ акт, който ограничава всички нас да публикуваме материали за тази ограда, свързана с националната сигурност", подкрепи той новия си работодател.
 

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 237

/ брой: 84

За наше добро

visibility 248

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 255

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ