20 Април 2024събота04:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Духът на родния край

/ брой: 208

автор:Велин Георгиев

visibility 2023

Това е заглавие на новата книга на писателя Петър Доневски. Всеки пишещ може да изрече такова нещо и да продължи да говори с любов за малкото отечество. Но в случая тези думи най прилягат на моя гост на НЛС "Старинният файтон", защото той е неделим от родния си край, от земята и хората, за които цял живот пише.
Притеснявам се, а ми е на езика да кажа, че Петър Доневски май вече е последният певец на българското село. За да изрека на всеослушание тази констатация, ми дава основание и новият му сборник "Духът на родния край", който фактически е един автопортрет и епикриза на моя приятел от Белослатинско. Това е осмата негова книга, той не за първи път е на капрата на Файтона.
"Духът на родния край" съдържа 16 разказа, във втория раздел са включени 17 статии, които се родеят с разказите му, и в третия раздел са някои фрагменти от отзиви за неговите книги и кореспонденции до събратята му по перо. Всеки текст в този сборник е щрих към неговия автопортрет, направен авансово за предстоящия му юбилей, който е догодина. Предполагам, че такъв е замисълът.
Прочитайки всички текстове, се срещаме с един истински нашенец, влюбен в българския чернозем, загрижен за земята-кърмилница и страдащ, когато погледът му съзре буренясали ниви. Аз разбирам неговата истинска болка - земята за съвременния нашенец вече не е това, което беше някога. А той знае, за разлика от някои други, че без нея сме за никъде. Тя е нашата люлка, нашият хляб, нашата песен и гроб. Тя е нашето съдбовно място и без нея нас ни няма. Но не мога да не кажа, че за бежанците от родината ни това вече е анахронизъм. А не е...
В този край - малкото отечество на Петър Доневски - бе и писа за него през миналия век писателят Стоян Ц. Даскалов, вече несправедливо забравен, както и мнозина други творци. Ето защо тревогата на Петър Доневски е основателна. Той е последният наш мохикан. Толкова скръб навяват страниците на тази изплакана книга. Аз също съм селско чедо и този поплак ме пронизва дълбоко. Защото не само българското село, България умира. Ето затова ще се позова на упрека на Бертолт Брехт "Никой няма да пита какво е било времето, а защо са мълчали поетите му?" Да, Петър Доневски е и поет. Сборникът започва с две негови стихотворения. В "На село" четем:



Почакай, Залез безпощаден,
недей ми носи пълна тъмнина,
аз вярвам в обичта, доброто
и в селската надежда, светлина...

Прощална песен е това...
Премиерата на тази книга се организира от Националния литературен салон "Старинният файтон" на 25 октомври от 17,30 ч. в Клуба на БСП на ул. "Позитано" 20. Ще има рецитал на актрисата Богдана Вульпе по книгата на Петър Доневски "Духът на родния край".
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ