20 Април 2024събота09:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Знание

Не вузовете, държавата уби техникумите

Не автономията, а МС и парламентът раздуха системата

/ брой: 208

автор:Велиана Христова

visibility 70

Масовото висше образование уби професионалното средно. Този абсурд изрече министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на заседание на Съвета на ректорите във Варна в края на миналата седмица.
Не е виновно в случая висшето образование. Доброто професионално образование, което имаше България и чийто модел идваха да копират от Швейцария, загина по няколко причини. Първата е, че у нас вече няма димящи комини. Да знаете някъде във Видинско, Монтанско, в Силистренско, Ловешко, Великотърновско и т.н. да има някакви мощни икономически центрове? И като ги няма, като я няма перспективата, кой да ходи в професионална гимназия? Втората причина са нароилите се частни центрове, които само срещу 90 часа обучение ти дават същата тапия за квалификация, която получаваш от техникума, пардон - от професионалната гимназия. Само че във втория случай учиш 5 години, а в първия - 90 часа. Що да се блъскаш пет години, като ти дават нужната хартийка за нула време. От елитните техникуми навремето излизаше потенциалът на българската техническа интелигенция. А държавата наливаше големи пари в тия частни центрове, та с курсове да квалифицират и преквалифицират безработни. Ефект - никакъв, парите - гушнати. Но тези центрове подбиха професионалното образование, понеже те нямат нито база нито учители, вземат и ползват ресурсите на професионалните гимназии, а парите се прибират в частни джобове.
Трето, как ще имаш професионално образование, след като нямаш едно особено важно условие - математиката в гимназиалната степен се учи 1 час, а химия и физика - по половин час. Къде по света сте чували професионална гимназия без химия, биология, физика и математика? Дори на секторите Текстил и Хранене им трябват поне химия и биология. Да не говорим, че имахме един нефелен министър, който развяваше байрак, че в осми клас (последния клас на основното образование тогава) трябва да се учат само езици и компютри. По места хората се насочиха към компютрите и зарязаха дори българския език, да не говорим за химия и биология. Да обявяваш, че причина за срива на техникумите е масовото висше образование е нонсенс.
Само в едно косвено е прав министърът. Ние вече нямаме професионални колежи след средното образование. Всичките се писаха висши училища, че дори и университети. В предишни години в МОН обявиха, че образованието има две писти на развитие - едната е професионалната, другата е академична и научна кариера. Е, не се състояха тези писти, в момента всичко живо тича по една писта, незнайно накъде водеща. Защото и колежи, и висши училища, и университети се сляха в едно.
И още - трябвало да убедим обществото, че висшите училища в България не са много, вика министърът. Ами тогава защо ГЕРБ записа в стратегията си за висшето образование (приета от НС през февруари 2015 г.), че "мрежата надвишава значително средните показатели за съпоставими с България страни на ЕС?" И как точно смятат управляващите да вкарат младото население във вузовете, за да стигнат висшистите на възраст 30-34 г. едни 34%, като сега са 26%? Обаче това, че сега 80 на сто от абитуриентите влизат във висше училище, пък преди влизали 30 на сто и това провалило техникумите! Едно с друго не се връзват ни приказките, им, ни документите им. Поне да си изяснят колко всъщност са висшите училища - на думи са 52, а в списъка на акредитираните институции в НАОА са 51.  
 А всъщност проблемът изобщо не е в броя на висшите училища. Ако ще по един вуз да имаме на човек от населението, въпросът е какво получаваш от тези вузове. Държавата казва какво иска от тях, не автономията. Не може всички вузове, независимо от качеството си, да си развяват парцалите, както им душа иска. По света поне не е така. А най-голямата беда е, че самият академичен състав, който разполага с тези вузове, е вече съмнителен. След толкова години "автономно" творене на професия по т.нар. Игнатовски закон, вече не се знае кой кум, кой сват. Ама почти открито вече говорят, че трябвало студентските такси да се вдигнат и да се вържат към минималната заплата, щото тя се вдига. Скоро ще си поискат такса и за влизане в кабинета на професора, както личните лекари си поискаха да им плащат за болничните на децата! Чудно ли е, че младите българи текат през Терминал 2 всяка година - 40% от обявените места за прием в системата (18,4% в държавните вузове) тази година са останали празни!
А случайно министър Вълчев да помни, че в стратегията на издигналата го партия пише, че системата трябва да се смени - да има широк вход за влизане във висше училища, но тесен за излизане от него? Сиреч - да не се дават дипломи на куцо и сакато, само и само да носи то пари на вуза? Хаос, слободия и лобизъм, това представлява в момента висшето ни образование. Просто няма държава, която да наложи безапелационно правилата и всички да се вместят в тях.  
  
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ