19 Април 2024петък05:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Има друг път извън ботуша на ГЕРБ

/ брой: 208

автор:Велиана Христова

visibility 77

БСП записа в алтернативния си бюджет и политики основни цели: икономика, доходи, образование, здравеопазване. Едно на ръка, че левицата предвижда два пъти повече увеличение на средствата за образование от Горанов (с 810 млн. лв.), които да достигнат поне 3,9% от БВП - на фона на 5% средно в ЕС. Ако обаче има нещо, което е 100 на сто лтернатива на фиктивно обявяваните от ГЕРБ розови облачета на сив фон за идната година, това са идеите на левицата за науката.
 След 2009 г. правителствата на Борисов редуцираха сектора на знанието до критичен минимум - целенасочено, нагло, цинично. Опитните професори и доценти вече не са фактор за развитието, трудът им е оценен с 200 лв. под средната заплата за страната, а  младите учени на пръсти се броят заради направо мизерните доходи. Системата на науката у нас е доведена до разпад, пирамидата на ценностите е обърната - най-квалифицираните са с най-ниско заплащане. В огласения вчера проект на правителството за бюджет 2018 картината е умопомрачителна. На БАН се изцедени едни 4,8 млн. лв. над тазгодишната мизерия - те са само, за да бъде покрита увеличената минимална работна заплата! Продължава удушаването на науката в страна, чиито хора са нарочени от богати държави за техен обслужващ персонал. Менда Стоянова преди дни пак обяви, че науката трябва да се продава и да се самоиздържа. Не може от тъпотия с години да се повтарят подобни глупости на интелектуално ниво пещера. Явно, "началниците" на Бойко са постановили, че на тази територия хора със знания не са допустими. Удар от корен - като нямаш наука, се срива и образованието.
 На този фон БСП може от сутрин до вечер да печели с темата "наука". Винаги, когато левите с на власт, парите за наука се увеличават. За 2018 г. БСП разпределя наличния бюджет така, че предвижда двойно увеличение на публичните средства за наука, като 150 млн. лв. са за спасяване на БАН. В сектор земеделие пък за аграрната академия с предвидени 60 млн. лв., а във висшето образование - за вузовете 80 млн. лв. повече спрямо тази година. Освен това - възнаграждение за степен "доктор" като минимум 200 лв., за "доктор на науките" - 400 лв. Стартова заплата за млад учен - не по-ниска от 2 минимални заплати за страната. Плюс целеви програми за подкрепа на младите учени и за внедряване на научни резултати.   
Чудно ми е защо вчера от БСП не споменаха като свой огромен плюс тези разчети. Всеки работещ в науката и образованието на мига ще види, че в България наистина може да се живее по друг начин. И да не вика Главчев, че всичко е фантастика, понеже на алтернативния бюджет доброто било, че не се изпълнява. Лошото е, че не се изпълнява, Главчев. Защото в държава, която вие не сте турили под ботуша си, бюджетните пари са същите, но се разпределят по друг начин - не с мисъл за личния джоб, а с идеята за развитие.  

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ