Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Има друг път извън ботуша на ГЕРБ

Велиана Христова

24. Октомври 2017 , брой: 208   717   0БСП записа в алтернативния си бюджет и политики основни цели: икономика, доходи, образование, здравеопазване. Едно на ръка, че левицата предвижда два пъти повече увеличение на средствата за образование от Горанов (с 810 млн. лв.), които да достигнат поне 3,9% от БВП - на фона на 5% средно в ЕС. Ако обаче има нещо, което е 100 на сто лтернатива на фиктивно обявяваните от ГЕРБ розови облачета на сив фон за идната година, това са идеите на левицата за науката.
 След 2009 г. правителствата на Борисов редуцираха сектора на знанието до критичен минимум - целенасочено, нагло, цинично. Опитните професори и доценти вече не са фактор за развитието, трудът им е оценен с 200 лв. под средната заплата за страната, а  младите учени на пръсти се броят заради направо мизерните доходи. Системата на науката у нас е доведена до разпад, пирамидата на ценностите е обърната - най-квалифицираните са с най-ниско заплащане. В огласения вчера проект на правителството за бюджет 2018 картината е умопомрачителна. На БАН се изцедени едни 4,8 млн. лв. над тазгодишната мизерия - те са само, за да бъде покрита увеличената минимална работна заплата! Продължава удушаването на науката в страна, чиито хора са нарочени от богати държави за техен обслужващ персонал. Менда Стоянова преди дни пак обяви, че науката трябва да се продава и да се самоиздържа. Не може от тъпотия с години да се повтарят подобни глупости на интелектуално ниво пещера. Явно, "началниците" на Бойко са постановили, че на тази територия хора със знания не са допустими. Удар от корен - като нямаш наука, се срива и образованието.
 На този фон БСП може от сутрин до вечер да печели с темата "наука". Винаги, когато левите с на власт, парите за наука се увеличават. За 2018 г. БСП разпределя наличния бюджет така, че предвижда двойно увеличение на публичните средства за наука, като 150 млн. лв. са за спасяване на БАН. В сектор земеделие пък за аграрната академия с предвидени 60 млн. лв., а във висшето образование - за вузовете 80 млн. лв. повече спрямо тази година. Освен това - възнаграждение за степен "доктор" като минимум 200 лв., за "доктор на науките" - 400 лв. Стартова заплата за млад учен - не по-ниска от 2 минимални заплати за страната. Плюс целеви програми за подкрепа на младите учени и за внедряване на научни резултати.   
Чудно ми е защо вчера от БСП не споменаха като свой огромен плюс тези разчети. Всеки работещ в науката и образованието на мига ще види, че в България наистина може да се живее по друг начин. И да не вика Главчев, че всичко е фантастика, понеже на алтернативния бюджет доброто било, че не се изпълнява. Лошото е, че не се изпълнява, Главчев. Защото в държава, която вие не сте турили под ботуша си, бюджетните пари са същите, но се разпределят по друг начин - не с мисъл за личния джоб, а с идеята за развитие.  

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"