Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Глобус

Мравките, които вилнеят в Америка

Как улични банди се превърнаха в заплаха от световен мащаб

Галина Младенова

24. Октомври 2017 , брой: 208   1316   0Преди няколко дни информационните агенции разпространиха новината, че в далечен Салвадор са открити труповете на шест души. Нямаше подробности за извършеното зверство, но всички бяха уверени, че става въпрос за бандитско нападение. Уличните гангстери отдавна са превзели Салвадор. На територията на тази страна действат две мощни бандитски групировки - "Барио-18" и "Мара Салватруча". Те обаче властват не само в Салвадор и цяла Централна Америка, но и в САЩ.
Всъщност и двете банди тръгват именно от Съединените щати.
Бандата "Барио-18" е една от най-известните от т. нар. "Южняшки" банди в Южна Калифорния и се смята, че е отговорна поне за един обир или нападение на ден в окръг Лос Анджелис. Бандата е една от бързо най-разрастващите се криминални организации в страната, като пипалата й достигат до 32 щата от Мериленд до Хаити. Смята се, че групировката е основана в Лос Анджелис през 1960-те години от мексикански имигранти.
Днес се твърди, че това е най-голямата улична банда в Калифорния с приблизително 15 000 членове. Бандата е добре организирана групировка, която се занимава с всички видове улична престъпна дейност. Основният източник на доходи на бандитите е уличната търговия с кокаин и марихуана. Дейността им обаче включва също така убийства, поръчкови убийства, изнудване, незаконна миграция, нападения, търговия с хора, обири, търговия с оръжие и т.н. Бандитите дори са успели да се инфилтрират в армията на САЩ.
Смята се, че тази групировка е една от най-жестоките улични банди в Съединените щати. Бандата е извършила над 250 убийства в Лос Анджелис за последните 10 години - три пъти повече от много от най-активните банди в града.
Историята на "Мара Салватруча" не е много по-различна. В началото на 1980-те години Югозападът на САЩ е залят от мигрантска вълна. Стотици хиляди семейства от Салвадор, Гватемала и Никарагуа се запътват натам, опитвайки се да избягат от ужасите на гражданските войни, жестокостите на партизаните и "ескадроните на смъртта". Мигрантите се надяват, че САЩ ще се превърнат за тях в обетованата земя.
Там обаче никой не им се радва. Белите ги гледат с презрение, а в бедните квартали на Лос Анджелис, където се заселват бежанците от Централна Америка, се вихри истинска война между мексиканците и негърските банди.
За да оцелеят на улицата, децата на бежанци от Салвадор се организират в банди, най-голямата от тях се оказа "Мара Салватруча". "Мара" на жаргона на централноамериканските страни е банда, "Салва" ни препраща към родината на младите престъпници, "труча" на испански е "пъстърва", но на жаргон има значение, което се превежда като "способност да се оцелява на улицата". Самата дума "Мара", според една от версиите, произлиза от марабунтас - наименованието на вид бродещи мравки, местещи се от място на място и убиващи жертвите си по пътя. Затова често "Мара Салватруча" се превежда като "Салвадорските бродещи мравки".
Агресивните младежи бързо били забелязани от "големите босове". Мексиканската мафия, която често я наричат просто Ла М, решила да използва "мравките", като им предложила място в прочутия Суреньос - престъпен алианс, обхващащ територията на югозапада на САЩ и Мексико. Сделката била изгодна и за двете страни: по улиците и в затворите "мравките" можели да разчитат на помощта на съюзниците суреньос. На свой ред "Мара Салватруча" предоставяла бойци за мръсната работа, свързана с убийства и изнудвания. Към буквеното обозначение МС бил добавен номер 13 - традиционният символ на лоялност към мексиканската мафия (М е тринадесетата буква на латиница). След присъединяването към алианса бандата става многонационална - в редовете й се появяват никарагуанци, хондурасци и гватемалци.
Влизането в алианса обаче означавало също така, че МС-13 вече има не само съюзници, но и врагове: други престъпни банди. Но най-важното е, че МС-13 започва дълга и кървава вражда с бандата "Барио-18".
В началото на 1990-те американските власти, на които им писнало от вилнеещите по улиците на Лос Анджелис банди, а излишни гърла в затворите изобщо не им трябвали, започват масово да изселват членове на улични банди в родината им, където гражданската война по това време тъкмо била свършила. В Салвадор "мравките" не били приети радушно. На изселените от САЩ бандити местните гледали под око: както признава един от "мравките", той се чувствал все едно са го "изпратили на Марс", пише Лента.ру.
В родината си изселените бандити нямало какво да правят: те нямали връзки, а в обществото нито са можели, нито са искали да се интегрират. Единственото, което умеели да правят, е да грабят и да убиват. Затова пък те бързо се сдушили с бивши войници и партизани, не успели да се приспособят към мирния живот. В съчетание със свободен достъп до оръжие това създава всички предпоставки за сформирането на мощни и многобройни престъпни кланове.
В началото на 2000-те години положението се влошава още повече. През последните години на президентството на Клинтън се приемат нови сурови закони и същевременно е разширен спектърът от престъпления, наказващ се с депортация. Смята се, че между 2000 и 2004 г. в Централна Америка са били изселени близо 20 хиляди мигранти и членове на семействата им. Много от тях обаче бързо се връщат в САЩ. В легенда се превръща един от лидерите на МС-13 - Хосе Абрейо, който бил депортиран от Съединените щати четири пъти.
След като се сблъскват с рязко увеличаване на престъпността, правителствата на централноамериканските страни, поощрявани от САЩ, предприемат политиката "mano dura" - "железен юмрук". Според тези методи на полицията й се разрешава да задържа заподозрени членове на банди само заради външния им вид. Бандитите обаче продължават да "уреждат" отношенията си и вътре в затвора. За да намалят насилието зад решетките, членовете на враждуващите банди ги изпращат в различни затвори. Скоро обаче се разбира, че тази практика е истински подарък: след отпадането на риска от убийство бандитите се концентрират върху вербуването на новобранци.
Ако в САЩ М-13 се е държала като стандартна улична банда, търгуваща с наркотици, то в Централна Америка тя се разгръща напълно: изнудвания, отвличания на хора, контрол над пазара с наркотици, организиране на детска проституция. В един от основните източници на доходи се превръща рекетът на автобусни компании.
Освен това "Мара Салватруча" взима под свой контрол мигрантските потоци от латиноамериканските страни в САЩ. "Мравките" осигуряват транзита на нелегалните мигранти през цяло Мексико, посрещайки ги в граничния с Гватемала щат Чиапас и изпращайки ги до град Матаморос край самата американска граница.
Именно на тази почва МС-13 намира общ език с един от най-големите мексикански наркокартели "Лос Сетас", отдавна занимаващ се с прехвърляне на мигранти през границата. При това лидерите на "Мара Салватруча" се показват като добри стратези, като успяват да установят добри контакти не само с "Лос Сетас", но и със съперниците им от картела "Синалоа". "Мравките" предоставят и на двата картела бойна сила, помагат им да разпространяват наркотици и да заплашват съперниците им. През октомври 2013 г. министерството на финансите на САЩ включва МС-13 в списъка на "международните престъпни организации". Това е своего рода признаване на "заслугите" - "Мара Салватруча" е първата банда, удостоена с такава "чест".
От бизнеса на "мравките" за транзит на мигрантите се заинтересува и ЦРУ. През 2004 г. информатор съобщава на американското разузнаване, че Аднан Шакриджума, представител на "Ал Кайда" търси връзки с "Мара Салватруча". Шакриджума, бивш пилот, роден в Саудитска Арабия, но гражданин на Йемен, отдавна е в полезрението на американските спецслужби, които го подозират в съучастие в атентатите на 11 септември. Властите на САЩ обещават 5 млн. долара за главата му.
Те го изпускат през 2003 г. в Канада, където той се опитал да купи материали за "мръсна бомба". Вече постфактум американците откриват, че Шакриджума е посетил Панама, пресякъл е границата с Никарагуа и е бил в столицата на Хондурас Тегусигалпа, където се срещнал с лидерите на МС-13. Терористът се опитал да ги убеди да помогнат с транзитирането на бойци на "Ал Кайда" през границата.
Малко след това американската гранична служба съобщава за рязко увеличаване на задържанията на границата с Мексико на мигранти от Афганистан, Индонезия, Иран, Ирак, Йордания, Пакистан, Филипините, Саудитска Арабия и Сирия. Самият Шакриджума се връща в Близкия изток, заема висок пост в ръководството на "Ал Кайда", а през декември 2014 г. е застрелян от пакистански рейнджър в Северен Вазиристан.
За какво именно Шакриджума се е опитвал да се договори с МС-13 си остава тайна. Най-вероятно обаче той така и не е успял да склони лидерите на бандата към пълно взаимодействие. Те се оказали реалисти и решили да не си цапат ръцете с голямата политика на САЩ.
Затова пък в собствената си страна "мравките" се разгръщат напълно. Mano dura не дава желания резултат. Салвадор и съседните страни се превръщат в бойно поле между МС-13 и "Барио-18". В сблъсъците, отличаващи се с особена жестокост", участват дори ученици, присламчили се към едната или другата банда.
През 2009 г. на власт в страната идва Фронтът Фарабундо Марти. Президент става журналистът Маурисио Фунес, убеден противник на насилието. През 2012 г. с посредничеството на католическата църква се подписва примирие между МС-13 и "Барио-18". Първите месеци след подписването му броят на убийствата намалява с 40%, тенденцията обаче се запазва едва две години. Още в първата половина на 2014-а уличната война се разгаря с нова сила. Новият салвадорски президент, старият партизанин Санчес Серен, не одобрява пацифистката политика на Фунес и започва нова борба с бандитизма и насилието.
Обидените "мравки" и "Барио-18" излизат с обща декларация, в която утвърждават, че те са основата на стабилността в Салвадор. Бандитите съобщават, че отсега нататък управляващата партия се лишава от тяхната подкрепа. Започва кампания на терор: само през 2015 г. са убити прокурор, 14 войници и 41 полицаи. Серен обаче не отстъпва, освен това той получава подкрепата на хората и обявява, че ще продължи битката с престъпността.
Засега обаче тази борба не дава желаните резултати. Към момента "Мара Салватруча" е огромна престъпна структура със свои правила, кодекс на поведение, характерни татуировки и т.н. Според сметки на ФБР структурите на бандата наброяват близо 70 хиляди членове (според други информации - до 300 000), предимно младежи на възраст 16-18 години. От тях до 10 000 живеят в САЩ, при това само във Вашингтон действат близо 3 хиляди "мравки". Те действат във Вирджиния и Мериленд, в Орегон, Тексас, Невада, Юта, Ню Йорк, Джорджия, Флорида. Има дори отделение в Аляска.
МС-13 по същество е престъпна мрежа, която почти е невъзможно да бъде унищожена, твърдят експерти по сигурността. Цялата банда се дели на "клики". Някои от тях враждуват помежду си, а други са организирани в своего рода феодална структура. Всяка клика си има свои собствени ритуали и традиции.
Но има едно нещо, което обединява всички клики на "Мара Салватруча": татуировките, които често покриват цялото тяло от краката до главата. В татуировките се разкрива жизнения път на члена на бандата - колко е бил в затвора, кого е убил, с какво се е занимавал.
Девизът на МС-13 е "убивай, изнасилвай, контролирай", съобщава специалист от ФБР по въпросите на гангстерските банди, който е разследвал групата. Бандата има свой "кодекс на честта", чието спазване се следи от "контролен съд", който налага наказания (член на бандата може да бъде убит заради напускане на МС-13, за премахване на татуировки, за предателство или сътрудничество с властите). "Мара Салватруча" е известна с това, че издирва и премахва всеки, който се осмели да говори за нея на властите. МС-13 се слави със своите изключително жестоки престъпления, особено срещу невинни хора. Бандата стига дотам, че подпалва цял автобус пълен с жени и деца, което довежда до смъртта на 28 души.
В "Мара Салватруча" има три основни заповеди: бог, майка и банда. Смисълът е, че всеки гангстер трябва да живее заради бога и майката, а да умира в името на бандата. "Бродещите мравки" имат свои закони. За да се стане член на бандата, трябва да се заслужи особеното уважение на другите и да се премине през задължително изпитание. Наричат го "скок навътре" - в продължение на 13 секунди потенциалната "мравка" трябва да издържи побоя, който му нанасят 10 души от бандата и главната задача на новобранеца при това изпитание е да оцелее.
Днес членове на бандите могат да бъдат открити по целия свят, на всеки континент. Наскоро имаше съобщение за емисари на "Мара Салватруча" в Австралия. В края на миналата година страх скова няколко района на Сидни, след като по стените на къщите там се появиха характерни за бандата знаци и символи.
Причината за увеличаването на влиянието на бандитските групировки е ясна - бедността, корупцията и беззаконието. Например, БВП на глава от населението в Хондурас е един от най-ниските в региона (4400 долара), а близо половината от населението живее с по-малко от долар на ден.
Социалната маргинализация също спомага за увеличаване на популярността на бандите. Семейството и училището загубиха авторитета си, тъй като дори и доброто образование не гарантира на младежите в този регион достойно ниво на живот. Уличните бандити с тяхната агресивна субкултура често изглеждат за учениците като по-привлекателната алтернатива.
Властите се оплакват, че вече изпитват недостиг от войници и полицаи, за да се справят с бандите. Хондурас разполага с ресурс от 12 хил. войници, Салвадор - 13 хил., Гватемала - 27 хиляди. В същото време армията от престъпници в региона наброява близо 500 хиляди души.
Бандитите обаче често се изтребват взаимно. Членовете на престъпните групировки в повечето случаи не успяват да навършат дори 30 години. Изобщо в Хондурас, например, е прието да се умира млад - според статистиката, хората над 65-годишната възраст са под 4% от населението. В същото време близо 10% от градската младеж на възраст от 10 до 18 г. не учат и не работят. А това означава, че те са потенциални обекти за вербуване от бандитите.
Силата на уличните банди не се хареса и на президента на САЩ Доналд Тръмп. През април т.г. той се закани да вгорчи живота на "Мара Салватруча". Тръмп обеща държавата да удари с цялата си мощ бандите, които тормозят "невинните граждани". Засега Службата на главния прокурор на САЩ съобщи, че повече от 3800 членове на МС-13 и "Барио-18" са били обвинени в съда в САЩ и Централна Америка като част от т.нар. Оперативен регионален щит. Тези удари обаче едва ли ще спрат "бродещите мравки".


Често уличните банди са по-добре въоръжени от полицията


 МС-13 е най-смъртоносната банда, с която можете да се сблъскате


Законите на "железния юмрук" в действие - задържат член на МС-13 заради татуировки по тялото


Жертви на бандитски сблъсък в Мексико


"Барио-18" е една от най-известните от т.нар. "Южняшки" банди в Южна Калифорния и се смята, че е отговорна поне за един обир или нападение на ден в Лос Анджелис


В повечето страни в Централна Америка, а и в САЩ, властите се принудиха да правят отделни затвори за бандитите от "Мара Салватруча" и "Барио-18"

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"