25 Април 2024четвъртък07:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Политически покер след изборите в Австрия

Лидерът на консерваторите в търсене на коалиционен партньор

/ брой: 208

visibility 1183

Маргарита САМСАРОВА,
Специално за ДУМА от Виена


След официалното обявяване на резултатите от предсрочните парламентарни избори в Австрия президентът Александер Ван дер Белен връчи мандат за съставяне на кабинет на 31-годишния Себастиан Курц, председател на Австрийската народна партия (АНП), която с 31,5% излезе първа политическа сила. Непосредствено след церемонията Курц заяви: "Искам да съставя правителство, което да има смелостта и волята за истинска промяна в Австрия". Той изрази желание до националния празник на Австрия 26 октомври да уведоми президента с коя партия възнамерява да води коалиционни преговори, а до Коледа да е готов с новия кабинет. С тази цел през последните дни Курц проведе разговори с председателите на другите политически сили, представени в новия парламент.    
Първата му среща бе с Петер Пилц, лидер на лявата политическа формация, откъснала се от Зелените - "Листата на Петер Пилц", която получи 4,4% подкрепа от избирателите. За разлика от новата партия Зелените претърпяха съкрушителна загуба и за първи път от 31 години няма да бъдат представени в парламента. За тях гласуваха само 3,8 % за разлика от 2013 г., когато спечелиха 12,4% от гласовете. Техните избиратели или отказаха да гласуват за тях, или подкрепиха социалдемократите, разочаровани от водената от партията политика. След срещата Курц-Пилц стана ясно, че двамата са били единодушни да продължи работата на разследващата парламентарна комисия за скандала около закупуването на бойни самолети Юрофайтър. През юли т. г. Пилц, известен с разкриването на корупционни скандали, тогава говорител по въпросите на сигурността на Зелените, съобщи, че е внесъл жалба във Виенски съд срещу мениджъри на германския автомобилен гигант "Даймлер". Обвинението е за участие на концерна в измамническа схема, свързана с продажбата на самолети "Юрофайтър" на Австрия, както и срещу  Европейския аерокосмически концерн ЕАДС, променил името си през 2014 г. на "Еърбъс". Още през февруари австрийското министерство на отбраната също внесе жалба с твърдението, че "Еърбъс" и неговото подразделение "Юрофайтър" са нанесли щети за близо 1,1 милиарда евро, като са надули цените на 15-те бойни самолета, продадени на Австрия.
Втората среща на Себастиан Курц бе с Хайнц-Кристиан Щрахе, председател на крайнодясната Партия на свободата, която силно се надяваше да е втора, но остана на трето място зад социалдемократите с 26 процента. Още непосредствено след изборите Щрахе, който сега се чувства като балансьор, заяви готовност за участие в кабинет, ръководен от Курц.  Лидерът на консерваторите характеризира състоялата се среща като "изключително положителна" и заяви, че е "имал силното усещане", че и двете страни искат да направят възможна промяната в положителна посока. Одобрение, че партията му е била поканена за коалиционни разговори, изрази Хайнц-Кристиан Щрахе, който през май след оставката на бившия лидер на АНП Райнхолд Митерленер бе написал във фейсбук, че Курц е забил нож в гърба на Митерленер, добавяйки: "Курц минава в политически смисъл през трупове, дори в редиците на собствената си партия. Това е алармиращ сигнал за неговите човешки качества".
На този етап най-вероятен, предвид доста общите позиции между двете политически формирования по редица въпроси като имиграцията например, изглежда именно съюзът между Австрийската народна партия и Партията на свободата, която доскоро бе отхвърляна като коалиционен партньор, определяна като антиевропейска и популистка. Още по време на предизборната кампания вследствие на втърдяването на политическата линия на Себастиан Курц от Партията на свободата го обвиниха, че е иззел основни моменти от програмата й. Официалните данни след изборите сочат, че избиратели на партията на Щрахе са гласували за Народната партия именно поради тази политическа линия на лидера на консерваторите. Според данни на социологическо проучване на "Юник рисърч" за сп. "Профил" 35% от австрийците предпочитат правителство, съставено от Народната партия и Партията на свободата.
След последната среща на Курц със Себастиан Керн, лидер на социалдемократите и досегашен канцлер, състояла се в неделя вечерта, от изявленията на Керн пролича готовността, която той вече категорично бе заявил след изборите, че ще води опозицията в парламента. Почти е невероятно подновяването на широката коалиция и предвид съществуващата непоносимост между досегашния външен министър в кабинета на социалдемократа Керн, Себастиан Курц и досегашния канцлер Себастиан Керн, която е плод и на скандала в периода на предизборната кампания с двете страници във фейсбук ("Истината за Себастиан Курц" и "Ние за Себастиан Курц"). Те съдържаха внушения, че Курц е част от мрежата на Сорос, марионетка на бившия канцлер Волфганг Шусел, и го обвиняваха в антисемитизъм и расизъм. Скандалът избухна с пълна сила, когато стана ясно, че зад тези сайтове стои Тал Зилберщайн, нает от Социалдемократическата партия специалист по политически маркетинг, чийто договор е бил прекратен още през август, след като в Израел срещу него е започнало разследване за пране на пари. Още тогава Керн категорично отрече да е знаел за т. нар. мръсна кампания и след срещата в неделя и Керн и Курц заявиха, че са изчистили този въпрос. В отговор на журналистите Себастиан Курц каза, че за него все още няма яснота накъде върви Социалдемократическата партия - към опозиционна или управляваща партия, и очаква картината да се изясни в следващите дни.
Трябва да се отбележи, че в Социалдемократическата партия има група, която желае участие в широка коалиция и за неин най-виден представител се сочи досегашният министър на отбраната Ханс Петер Доскозил. Според политолози съюз с консерваторите би бил възможен, ако Керн подаде оставка и бъде сменен например от Доскозил на лидерския пост. Но според проучването на "Юник рисърч" само 17% от анкетираните смятат, че нова широка коалиция - консерватори и социалдемократи, би могла да се справи с проблемите в страната.
На изборите Социалдемократическата партия, на която социолозите месеци наред отреждаха трето място, успя все пак да мобилизира електората си и излезе на втора позиция с 26,9%, като отбеляза макар и минимален ръст от 0,1 на сто. По повод резултатите в нощта след изборите Себастиан Керн отбеляза, че в цяла Европа се забелязва отлив от социалдемокрацията, поради което представянето на партията му не може да е изненада. В същото време той посочи, че срещу Социалдемократическата партия и него като неин лидер са работили не само политическите опоненти, но и медиите.
Политолози не изключват възможността в крайна сметка социалдемократите да подкрепят правителство на малцинството на Курц, като по този начин отстранят от властта Партията на свободата. В него би могла да влезе либералната партия "Нова Австрия" (НЕОС), получила подкрепа от 5,3%, която вече изрази желание за подобно участие. Някои не изключват макар и минималната възможност, въпреки идеологическата съпротива от страна на социалдемократите, да се сформира коалиция между тях и Партията на свободата. Данните от изборите сочат, че гласове от Социалдемократическата партия са се прелели в Партията на свободата и едва всеки трети работник, който по презумпция е избирател на левоцентриската АСП, е дал гласа си за нея. Пред подобен съюз има обаче едно друго сериозно препятствие. В сила е решението срещу коалиция с Партията на свободата, прието на партиен конгрес на социалдемократите. За да бъде премахната тази пречка, ще трябва да се свика конгрес или да се направи допитване до партийните членове. Според изследването на "Юник рисърч" обаче само 12% са за такава коалиция.
На предсрочните парламентарни избори бе регистрирана най-високата след Втората световна война избирателна активност - 80% от 6,4 милиона регистрирани гласоподаватели. Безпрецедентен е и броят на бюлетините, пуснати по пощата - 889 000. Данните от изборите сочат също, че леко е нараснал броят на жените депутати - от 31% на 33%, като най-голямо е увеличението при социалдемократите - от 33% на 44 на сто. Според резултатите най-голям ръст на подкрепата към Австрийската народна партия е регистриран в провинцията, докато в големите градове Социалдемократическата партия води убедително. В столицата Виена социалдемократите останаха първа политическа сила с 34,5% (+3%). Въпреки че консерваторите успяха значително да увеличат подкрепата си със 7% те останаха втори с 21,6 процента. Социалдемократическата  партия е първа политическа сила и в големите градове като Клагенфурт, Линц, Грац. След края на изборния ден на 15 октомври лидерът на социалдемократите Себастиан Керн заяви: "В понеделник започваме работа, за да станем отново номер едно".



На срещата си със Себастиан Курц лидерът на социалдемократите Керн бе категоричен, че партията му отказва коалиция с АНП и остава в опозиция
БГНЕС

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ