20 Април 2024събота19:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Пак няма независима Каталуния

Този път отлагането е за 26 октомври

/ брой: 208

автор:Дума

visibility 37

Каталунският парламент ще проведе заседание на 26 октомври, четвъртък, на което ще определи какъв отговор да даде на мерките на Мадрид за регулирането на кризата. Това съобщи вестник „Паис“. По негови данни на заседанието може да бъде провъзгласена независимостта на Каталуния. Първоначално бе съобщавано, че независимостта ще бъде обявена още на 24 октомври, тоест днес.
Междувременно представителят на каталунското правителство Марти Англада заяви по телевизия "Си нюз", че посредничеството на Европейския съюз е единствената възможност ефективно да се регулира кризата в Каталуния. Той заяви още, че посредник би могъл да бъде и кралят на всички испанци Фелипе VI, но той е изпуснал тази възможност. Англада оспори мнението, че ЕС и всички страни членки са се отказали от посредническата роля. „За подобен подход се изказа по-специално белгийският премиер Шарл Мишел", припомни той.
Англада също отказа да отговори на въпроса кога каталунският лидер Карлес Пучдемон ще обяви независимостта на Каталуния. "Пучдемон въобще не е казвал, че ще обяви независимостта на Каталуния. Той само каза, че ще предостави на местния парламент въпроса как да се реагира, ако централните власти вземат решение да приложат член 155 от испанската конституция (за анулиране на каталунската автономия – ред.) Прилагането на този член ще се превърне в истинско юридическо земетресение както за Испания, така и за Каталуния", предупреди политикът. Ако в петък Сенатът одобри задействането на въпросния член, Пучдемон ще загуби всичките свои правомощия, включително заплатата си. На негово място централните власти в Мадрид ще могат да назначат временен представител, който да управлява региона.
Коалиционният партньор на Пучдемон, лявата партия "Кандидатура за народно единство", пък заплаши с гражданско неподчинение, ако Мадрид суспендира автономията на Каталуния. От партията заявиха, че това би било "най-голямата агресия" спрямо народа на Каталуния и че "тази агресия ще получи отговор под формата на солидно гражданско неподчинение". Изявлението информира също, че се готвят протестни действия, но повече подробности се очакват по-късно през седмицата. Друго каталунско официално лице, говорителят по външните въпроси Раул Ромева, заяви в интервю пред "БиБиСи", че властите в провинцията няма да се подчиняват на заповедите на Мадрид, а ще действат съгласно волята на хората. Ромева допълни, че на европейската демокрация не може да се има доверие, ако тя допусне централната власт да наложи директно управление на Каталуния.
Вчера се проведе и среща между партиите, влизащи в състава на регионалния парламент, на която трябваше да бъдат обсъдени по-нататъшните планове на областта.



Демонстрант държи стикер, на който пише "CatalunYA" (игра на думи - Каталуния сега) по време на протест в Мадрид. Протестиращите настояват да бъдат освободени от затвора двамата каталунски лидери, задържани на 16 октомври
БГНЕС
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ