28 Март 2024четвъртък14:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Наследството

Съдовете от Вълчитрън може да са от различно време

Атрактивна изложба за бронзовата епоха бе открита в Националния археологически музей при БАН

/ брой: 209

автор:Велиана Христова

visibility 2449

Тринадесетте предмета от най-голямото златно тракийско съкровище у нас - Вълчитрънското, може да са произведени в различно време и да са събирани от няколко поколения. Това е една от хипотезите, които възникват, след като изследване в Манхайм в Германия е установило, че златото, от което са направени съдовете, е от 3 източника и има различен състав. Общото му тегло в съдовете от знаменитото съкровище е 12,5 кг. В науката за такова древно време няма на 100 процента сигурни неща, но нови изследвания може да ни приближат до висок процент на вероятност за дадена хипотеза, обяснява доц. Христо Попов, зам.-директор на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН. Той е специалист по тракийска археология, един от кураторите на откритата снощи в НАИМ изложба "Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха".
 Експозицията е "втора серия" на преминалата с огромен успех във Виена през май т.г. изложба "Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа". И двете изложби са плод на тригодишен българо-австрийски проект на НАИМ и Института за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките. Помним, че през пролетта в рамките на същия проект в София бе показано златното съкровище на Надсентмиклош. Откритата снощи изложба обаче е два пъти по-голяма от показаната във Виена, съдържа над 600 експоната. В изложбата във Виена са участвали 14 български музея, докато участниците са вече 29. Освен това увеличихме броя на дигиталните продукти, фирмите, 3D реконструкциите, които помагат да разкажем повече какво стои зад находките, за историята, свързана с предметите, за икономическите и социалните процеси, които са протичали в източноевропейските земи през бронзовата епоха, каза вчера Христо Попов. Учените определят времевите рамки на периода между 3500 и 1100 г. пр. н.е. Според Попов, започнала на основата на проучванията на Ада тепе, изложбата е разширена и всъщност е най-концентрираната, представяща културата на бронзовата епоха изобщо. Организаторите посвещават експозицията, която ще е отворена до 27 януари 2018 г., на българското председателство на ЕС, но не заради конюнктурата, а за да покажат резултатите от едно успешно сътрудничество в рамките на ЕС. Сега берем плодовете на тези три години обща работа, похвали се Христо Попов. Изложбата се осъществява с частно спонсорство и малка подкрепа от МК.
Най-доброто е, че са показани процесите в онази епоха, връзките между населението на големи територии в древния свят, сподели и Албрехт Йокенхьофел от Мюнхенския университет, който е бил консултант на проекта за Ада Тепе и е един от двамата издатели на най-голямата в Европа поредица с проучвания за бронзовата епоха - 200 тома. Според друг от кураторите на изложбата - доц.Стефан Александров, тя цели да покаже ролята на източните части на Балканския полуостров като кръстопът за обмен на идеи, технологии и суровини, тъй като нашите земи са били основен източник на метали и център на металодобива в онези времена. Когато българин чуе думите "тракийско злато", се сеща за древното Варненско злато или за златото на тракийските царе след средата на т хил. пр.Хр., но между тях се намира бронзовата епоха, която обикновено остава в сянка. А в тези времена се зараждат първите държави като Египет, заражда се писмеността. Именно тогава се формира тракийският етнос, който накрая стига до тракийските царства по време на Троянската война. В бронзовата епоха човек за пръв път взема два метала, съществуващи в природата и получава един нов - бронза, което е голяма крачка в развитието на човечеството, казва Александров. Добивът и предметите, изработени по българските земи, показват, че те са част от този кръг на високоразвитата цивилизация, а не някаква периферия, категоричен е той. Обитателите им поддържат търговски връзки с основни култури на древния свят като Егейско-анатолийските, Северното причерноморие, Източнохалщатската култура и пр. 
Експозицията е разположена в залата за временни изложби в НАИМ, както и в обособена част от залата "Трезор", където са представени златните находки, вкл. съкровището от Вълчитрън. Сред експонатите са предмети от бронз и керамика от некропола при Дъбене, от Янково и Здравец, от Побит камък и Мотилица, многобройни каменни калъпи за отливане на разнообразни предмети - от мечове до накити и прибори за бръснене... Акцент е комплексът от находки от рудника Ада тепе и селището към него, кремъчни, каменни и метални сечива, златна стопилка и златно зърно, които говорят за топене и производство на златни изделия в древния рудник. Находките от гробове и гробни комплекси, включително най-древното сребро в Европа, показват, че в древността мъжете са носели повече накити от жените, смее се Стефан Александров. Посетителите на изложбата ще могат да разберат как е изглеждал елитът тогава и как се е кичил, добавя той. По стените край експонатите са поставени три монитора, на които посетителите могат да видят филми за епохата, за отделни находки, за търговските връзки на Балканите и пр. Такава практика за визуална и виртуална подкрепа на експозициите е познато от почти всички големи музеи в Европа. Може да бъдат показвани на запис и разкази на археолозите, откриватели на находките, и научните им резултати. Филмчетата ще бъдат предоставени и на музеите в страната, които биха искали да въведат такава практика, обясни Христо Попов.
Мнозина ще се изненадат от отговора на Христо Попов на въпроса на ДУМА дали започналото вече разработване за добив на злато на Ада тепе от страна на "Дънди Прешъс" ще попречи за продължаването на изследванията на най-ранния рудодобив, които продължават вече 10-ина години. Ние имаме договор с фирмата за археологическо наблюдение по време на проучването и строителството на съоръженията за добив там, както е по закон, каза археологът. Именно на "Дънди прешъс" дължим това, че древният рудник и селището, на такава голяма площ, бяха проучени както трябва, заяви той. Попов се съмнява, че подобно нещо би станало, ако бе избрана българска фирма за концесията. Българските археолози от години се молят да им се отпуснат средства за комплексни изследвания на такива знакови обекти като Ада тепе, но това не става. Държавата пари не дава, науката едва оцелява, БАН от години получава ниски субсидии, заплатата на асистентите от първи януари ще е равна на минималната в страната - 510 лв. А само едно радиокарбонно изследване струва 260 паунда, разказва Попов. За пръв път в този случай "Дънди прешъс" като инвеститор е финансирал дълга серия от комплексни проучвания, сравнителни изследвания с други обекти от същата епоха в България и в други европейски страни. В момента фирмата, заедно с общината в Крумовград и археолозите работят да се открие музей в града, което е възможно да стане в близките две години.
Ние работим по съвместни проекти с Австрийския фонд за научни изследвания, с Фламандския фонд, но не и с Българския фонд "Научни изследвания" на МОН, която не работи нормално от години, категоричен е Христо Попов. Три международни проекта, две изложби, огромен прекрасен каталог от 500 страници, чието издаване обаче е скъпо - всичко е главно частна инициатива, описва Попов. За изложбата сега пък е направен млък каталог извадка, който е истински наръчник по бронзовата епоха за любознателни посетители. Тепърва предстои публикуването на резултатите, в близките две години буквално ще бълваме научни статии за Ада тепе, които ще са международно интересни, прогнозира той. Някои от статиите вече са заложени да излязат в австрийски научни списания. А договорът с "Дънди прешъс" е до 2027 г... Ада тепе ще бъде знаков обект в науката в международен план, обединяващ данни, изследвания, анализи, които по никакъв начин нямаше да бъдат натрупани и събрани, ако не беше тази концесия, обобщава Христо Попов.
Да се чуди човек на българските политици, на тази българска държава, на чиято територия историята е оставила златен дъжд от уникални култури, толкова ли няма мозък да използва богатството си, та водещите ни учени работят единствено, ако някой чужденец им помогне. Вижте изложбата, убедена съм, че след това и вие ще се чудите като мен. 
                 

Христо Попов                                                                    Стефан Александров


Слитъци от мед, основен метал в бронзовата епоха, от който се произвеждал и бронзът. Те са наречени от учените "бичи кожи" заради формата, удобна за носене. Най-вляво - слитък от Елховско, който тежи 25 кг. Човекът, който го е намерил, го мъкнал на гръб 8 км, за да го предаде в местния музей


Най-ранните мечове и рапири от късната бронзова епоха - средата на тт хилядолетие пр.Хр., не са били така "ефективни" като по-късните, показва Стефан Александров 




Тройният съд от Вълчитрънското съкровище е в съвсем различен стил от останалите


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ