20 Април 2024събота14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бакалия или храм?

/ брой: 209

автор:Велиана Христова

visibility 81

Мислиха ректорите, мислиха и измислиха как да увеличат студентските такси. Искат да ги обвържат с минималната заплата. Това противоречи на здравия разум и няма никаква логика, но ще я измислят. Сега таксата на студента е процент от парите, които държавата дава за неговата издръжка в конкретната специалност, и може да е до две трети от тях. Какво общо има тук минималната заплата? Ами, държавната издръжка за студента не расте, а минималната заплата расте. Т.е. и таксата ще расте. Просто.
Преди осем години Симеон Дянков без всякакво обяснение смъкна базовата държавна издръжка за един студент от 963 на 693 лв., а вдигна размера на таксите от една трета до две трети. Ректорите обаче не искат от правителството да увеличи издръжката, а искат от студента да им плаща още. Защото не можело минималната заплата да е 510 лв., а студентът да дава само 231 лв. на семестър. Трябвало да има справедливост, представете си! А докторантът - бъдещ преподавател, имал стипендия само 450 лв. Но те искат да му се увеличи не стипендията, а таксата, която плаща. Това е цинизъм, господа! Шефът на ректорите проф. Любен Тотев дори се бие в гърдите, че те нямало да протестират пред МС за пари, щото имали морал. Моралът им е да си избият парите от студента. В държавата с най-ниските доходи на населението.
А най-смешното е, че само преди три месеца същите ректори се обявиха против идеята на левицата техните възнаграждения да се обвържат с минималната заплата и да растат с нея. А бяха против, понеже правителството беше против. Пък с правителството трябва да сме добре, иначе току-виж то врътне кранчето на преподаването на по две-три места, от което си докарваме по 3500, че и 4000 лв. на месец. А ако се сети, че автономията се е превърнала в слободия и феодализъм? По-добре е да си пудел на господаря, отколкото да си дръглив Росинант на някой Дон Кихот. Та, нищо чудно от ГЕРБ да прегърнат идеята за по-дълбоко бъркане в джоба на студента, стига ректорите да поемат отхвърлянето на алтернативата на БСП, че е напълно постижимо още догодина бюджетът да поеме таксите на студентите в някои направления, без които икономика и нация няма - физика, химия, биология, история...
ГЕРБ превърна и образованието в бакалия. А то може да е храм. Разни партии, разни идеали.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ