Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Февруари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Оръжие

Алжирските ВМС получиха учебен ветроход

Дума

26. Октомври 2017 , брой: 210   258   0Преди десетина дни в Гданск, Полша, алжирските ВМС получиха построения в местното корабостроително предприятие Remontowa Shipbuilding SA голям учебен ветроходен кораб наречен "Ел Меллах", или "Моряк" по арабски, съобщи блогът bmpd.
Учебният ветроход, който има и спомагателен двигател, има водоизместване от 1820 тона, три мачти, с обща площ на платната 3000 кв. м, дължината на кораба, заедно с бушприта, е 110 м, ширината му е 14,5 м, височината от ватерлинията до горната палуба - 8,6 м. Предвиденият максимален екипаж на кораба е от 222-ма души, от които 120 курсанти с 18 преподаватели. Предвиденото е, че до една трета от курсантите може да са жени. Корабът трябва да влезе в редовете на алжирските ВМС следващия месец, като бъде зачислен към Военноморската академия на Алжир.
Проектът на учебния ветроход е разработен през 2012-2013 г. от холандското корабостроително проектно бюро Dykstra Naval Architects, съвместно с полските им колеги от Choren Design & Consulting. Главен конструктор на учебния кораб е полякът Зигмунд Хорен, световно известен проектант на ветроходни кораби. Първоначално се смятало, че корабът ще бъде произведен в холандските заводи на "Дамен", но в крайна сметка той е заел стапелите на полската компания Remontowa Shipbuilding. 
Алжир е направил поръчката за голям ветроходен учебен кораб през 2015 г., като за нея е обявено по време на 80-годишнината на полската корабостроителница, на 28 юни с.г. Той е хилядният кораб, спуснат на вода, от тази корабостроителница през нейната история. До 2011 г. това предприятие е било известно с името Stocznia Polnocna и навремето е строяло големи серии от десантни и спомагателни кораби за съветския ВМФ.

Учебният ветроходен кораб "Ел Меллах", построен в Полша
Снимка -  Remontowa Shipbuilding SA

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"