Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Общество

Позиция

Путин, рециклирай сторителинга

За квалитета на дискурса в днешния публичен фешън лейбъл

Константин Иванов

26. Октомври 2017 , брой: 210   424   0
Снимка


Зарекъл се бях да не обръщам внимание на жалките напъни на журналисти-елитарчета да употребяват чуждици, та галиба шашнат така публиката, че да не проличи колко са им празни главите. Поради това изоставих навика да си записвам изцепките им. Как да се впечатляваш от "впечатляващия аутфит" с "респектиращото" участие на цвета на нацията, с този настоящ "фешън лейбъл", белязан с присъствието на рапъри, плейметки и прочие "моден бранд", олицетворен от Андреа, Камена, Цвята, допълнен от мъжкото начало, олицетворено от световно известния футболист Галин Иванов! Плюс Риана естествено с ново шлиферче за н'ам колко си хиляди евро!
Да не е изпаднала дотам интелектуалката Петя, Сашодиковата щерка, та да си кълчи езика с просташкото "онагледявам", когато вечно разтегнатата й в глуповата усмивка уста може да смае света и околностите му с изтънченото "визуализирам". Милата Петя. Като я видя, и неизбежно се сещам за думата, която чехите употребяват, когато говорят със снизходителна симпатия за някое такова глуповато ухилено - "жабка". Уверявам ви, че не звучи обидно, чувал съм го младеж да казва на гаджето си: "жабке, моя".
Пак случайно съм запомнил интелектуалното извисяване на Антон Тодоров преди, прелъстен и изоставен от "шайката", трагикомично да бъде отпратен в задния двор на ГЕРБ: "Имаме нужда от граждански делиберации" (да не се бърка с "дебили"). Защо така, бе Цветанов, ти май се уплаши, че се е пръкнал човекът, конкурентът, който ще ти отнеме палмата на изящната словесност.
Зарекъл се бях, но като прочетох на 23 октомври в нюз.бг. превода на статия от "La Tribune", не можах да се сдържа. "Измина повече от десетилетие, откакто сторителингът се наложи в политическия маркетинг... в Русия на Владимир Путин. Руският президент разчита на грижливо построена история, разказана за целите на комуникацията и легитимирането на неговата вътрешна и външна политика. Днес сторителингът на Путин, основан на виктимизацията на Русия... (дотук вече е достатъчно за аперитив). Хубавата българска дума "сторителинг" се употребява в не дългата статия още 7 (седем) пъти.
Преводачката на статията Петя Михайлова, за нейна чест, не се е изкушила нито веднъж да изневери на себе си и да замести с българска дума такива ябанджийски слова като: "официален дискурс" (общо три пъти в текста), "наративни елементи", които Путин нямало да успее "рециклира в разказ". Абе, нюза, вие луди ли сте да плащате за превод, като направо можехте да пуснете статията в оригинал.
Престъпно ще е, ако се задоволим с приноса на антонтодоровци и разни жабки за сродяване на изящната българска словесност с брюкселския диалект на "franglais" (така още навремето нарекоха замърсяването на френския с английски термини), ако не споменем макар и скромния засега принос на премиера. На 23 октомври при рязането на лентата на ремонтираното детско отделение в "Пирогов", освен че пожела разни "клиенти" (алоу, болницата на е фризьорски салон) да не  преуморяват персонала с работа, Б.Б. даде напътствия за повишаване "квалитета" на същия. И резна лентата.
Ох, Бойко, уж си тарикат мъж, пък още ли не си загрял, че цяла България с изключение на асистентката ти Лилето Павлова, ти се смее за манията да режеш ленти! А сега за капак си чупиш езика и с "квалитети".
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"