Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Коментари

Особен риболов

Ина Михайлова

26. Октомври 2017 , брой: 210   2494   0Борбата с корупцията в България окончателно е като риболова по "Дискавъри" - хващат ги, показват ги (даже ги целуват понякога) и ги пускат. Така и ще бъде занапред, след като мнозинството в парламента вчера прие само своя законопроект за корупцията. Красиви думи - като за "Дискавъри". Пардон, за Брюксел. Корупцията ще я снимат, ще й се любуват, ще я контролират в онези рамки и граници, каквито й отърва на властта. Само няма да я борят. Ама как да се борят със себе си?
Не й върви на борбата с корупцията у нас. Оставете статистиките, оставете класациите, оставете дори съдебните дела и прекратените преписки. Не мина при предишния кабинет на Борисов уж заради Меглена Кунева. ГЕРБ провалиха заседание на КСНС при президента само и само да е на тяхното. Е, постигнаха го. Със златния пръст на ДПС. Смях в залата - сега ДПС ще борят корупцията с проекта на ГЕРБ. А уж от ДПС не харесвали шуробаджанащината. А уж от ДПС искаха оставката на Валери Симеонов, а барабар с него и на цялото правителство. Да бе! Просто търсеха начин пак да бъдат забелязани - ту така, ту иначе. "Опозиция сме!", крещяха като Цветан Цветанов и сие бранеха Делян Добрев. "Ало, вижте ни, тук сме, забележете ни", обръщаха внимание върху себе си с подкрепата на антикорупционния проект на ГЕРБ. ДПС протегна ръка към ГЕРБ, а ГЕРБ не се посвениха да я стиснат. Как ли се чувстват патриотите в ролята на излъганото камилче?
В цялата симфония от антикорупционни излияния дали все някога ще се стигне до борба с корупцията е трудно да се каже. Правителството на ГЕРБ прие Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията с времеви разчет до 2020 г. Впрочем редно е да се отбележи, че БСП тогава подкрепи стратегията. Именно там Борисов положи подпис под идеята за "независим орган" и "антикорупционна система, която да гарантира, че усилията на органите няма да зависят от проверяваните и разследваните лица". Написаното тогава явно е било за онова време. Днес звучи по-различно, защото органът на ГЕРБ за корупцията няма да е независим, а разследващите ще бъдат контролирани от разследваните. Всички вкупом - от Бащицата.
Пардон, всъщност разследвани с този орган едва ли ще има. Ще подобрят документооборота и статистиката, наблюдението и нишката на процесите. Толкоз. Ама вие какво очаквате? Утре, като започне обсъждането на проекта на второ четене, борците срещу корупцията от ДПС начело с народните представители Делян Пеевски и Йордан Цонев ще застанат рамо до рамо с Цветан Цветанов и Делян Добрев. Само за "Дискавъри".
Такива ми ти особености на българския "риболов"...

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"