Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Ноември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

България

БСП иска 60 млн. лв. държавна издръжка на Селскостопанската академия

Да се създаде фонд за научни постижения в селското стопанство с начален капитал от 7 млн. лв., предлагат социалистите

Ростислава Иванова

26. Октомври 2017 , брой: 210   130   0Успешни са държавите не с либерална икономика и пазар, а с добри научни достижения, включително и в земеделието. Така БСП обоснова идеята в алтернативния си бюджет държавата да предоставя годишна издръжка на Селскостопанската академия в размер на 60 млн. Предвидено е 25 млн. лв. от тях да са за издръжка на ССА, а 35 млн. лв. - за конкретни научни програми за подобряване на семепроизводството, на качествата на българските породи, на изследвания в областта на чистотата на почвите и горите и др. Това съобщи вчера експертът от "Позитано" 20 Пламен Милев на обществена дискусия върху алтернативния държавен бюджет на левицата. Предлагаме създаването на Фонд за внедряване на научните изследвания, в който българските производители, ако използват достиженията на Селскостопанската академия и на българската наука, допълнително да бъдат субсидирани с по 7 млн. лв. годишно, с тенденция помощта да се увеличава, добави той.
На дискусията присъстваха учени от различни сектори в земеделието, с чиито предложения партията ще се съобрази, увери съпредседателят на Съвета по финанси, икономика и енергетика към НС на БСП Борислав Гуцанов. Проф. Методи Теохаров от ССА предложи да се смени управленският подход към земеделието - от технологичен към агроекологичен. Той предложи да се въведат справедливи такси за земеползване и най-високи да са за големите земевладелци, които произвеждат само зърно и получават най-големи евросубсидии. Лидерът на "Екогласност" Емил Георгиев призова БСП да не пренебрегва екологията и настоя за повече внимание и дебат по темата.
Стига бюджети за оцеляването на определени правителствата, нека намерим един нов път за страната си, заяви Гуцанов. Той обясни, че бюджетът на БСП не залага само на финансовата страна, а на нова философия за развитието на страната. Икономиката е двигателят, който може да задвижи тази промяна, за да има средства и за всички други области, посочи социалистът. Той допълни, че в икономиката ни преобладават услугите и вътрешната търговия - 67%. Само 10% от нея съставляват предприятията, свързани пряко с производствена дейност в преработвателната промишленост, което е недостатъчно. "Над 70% от предприятията са разположени в Южна България, което говори, че и регионалният принцип не е спазен, а 90% от предприятията са в малкия и средния бизнес и дават работа на максимум 50 души. Икономиката на страната ни е структурирана по начин, по който износът е на суровини, а не на продукция и това дава ниска добавена стойност, нямаме продукция, която да бъде изнасяна", коментира той.

Обществените дискусии по алтернативния бюджет ще продължат до предстоящия конгрес
Снимка Емилия Костадинова

 

 

 

България

  • Зам.-ректор на частен вуз, бивш деец на СБ, като външен съветник ще управлява проектни дейности във висшето образование и науката
    21. Ноември 2017 228
    82
    0

    Зам.-ректорът на частното Висше училище по застраховане и финанси доц. Евгени Евгениев, отговарящ за европроектите там, ще съветва МОН в управлението и изпълнението на проектни дейности за научните инфраструктури и за връзките с бизнеса на вузовете и науката. Това е жив конфликт на интереси, а такъв конфликт по времето на Кунева стана причина за рисково забавяне на оперативната програма на МОН...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"