29 Март 2024петък07:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Приеха антикорупционния закон на ГЕРБ с помощта на ДПС

/ брой: 210

автор:Юлия Кулинска

visibility 589

Парламентът прие вчера на първо четене антикорупционния закон на ГЕРБ с гласовете на ДПС и ОП и отхвърли проекта на левицата. Управляващите получиха подкрепата на 133 депутати, против бяха 70, а 9 се въздържаха. За законопроекта на БСП гласуваха 69 народни представители, 73 "против", 68 се въздържаха. С приетия документ се предлага създаването на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като в нея ще се влеят съществуващите органи за борба с корупцията. Ръководството и съставът й ще се назначават от НС. От БСП предлагаха единният орган да има разследващи функции, шефът му да се назначава от президента, а заместниците му да бъдат избирани от парламента.
"Искате борба с корупцията само на книга. Законопроектът ви не е борба, а прикриване на корупцията", предупреди лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й управляващите не са узрели за мисълта, че корупцията вече е заплаха за националната сигурност. "Когато се пишат документи за пред Брюксел, те са много красиви и показват политическа воля за борба с корупцията. Когато нещата опрат до истинска борба с корупцията, документите се отричат от собствените им автори", подчерта Нинова.
Оставаме на барикадата и ще продължим борбата с корупцията по високите етажи на властта, заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов. Според него е парадоксално правителството, което е отговорно за условията за възникване на корупцията и където има най-голяма възможност за проявлението й, да предлага закон, с който казва: "Ние ще си изберем органа, който да ни контролира, но не и да ни преследва, а само да събира и анализира". Колегата му Пенчо Милков обясни, че борбата с корупцията винаги трябва да е персонализирана. Според него политическата корупция е резултат от натрупване на властови ресурс, принадлежащ по правило на цялото общество, но на практика се консумира от определена група хора - политически и партийни елити. 
Според зам.-председателя на ПГ на социалистите Крум Зарков управляващите предлагат новият антикорупционен орган да се занимава с престъпления, които нямат нищо общо с корупцията. Тодор Байчев припомни, че България е на 1 място в ЕС по корупция и на 75-то в света. Според него борбата с корупцията трябва да се води чрез прозрачно управление, подобряване на управлението в публичния сектор и строги, ясни закони и проектът на БСП е именно такъв.



В закона на властимащите се предлага мнозинството, което ги е избрало и ги поддържа, и да им избере и контрольор, предупредиха социалистите
снимка Емилия Костадинова

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ