28 Март 2024четвъртък12:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ скриха Каракачанов от отговор защо в Граф Игнатиево не летят

Бойко Борисов смята, че през последните години за българските пилоти били дадени стотици милиони левове

/ брой: 210

автор:Юлия Кулинска

visibility 35

Управляващите скатаха вчера военния министър Красимир Каракачанов от обяснението защо пилотите от авиобаза "Граф Игнатиево" не летят. Депутатите от ПГ "БСП за България" поискаха той да бъде изслушан в Народното събрание, след като във вторник военни летци обявиха, че не са в състояние да извършват полети.
"Станахме свидетели на безпрецедентен протест на военнослужещи в България. Военните пилоти не издържаха на условията, при които са принудени да изпълняват дълга си да служат на България", заяви социалистът Николай Цонков, зам.-председател на комисията по отбрана. Според него водената политика и отлаганите решения на проблемите в сектор "Сигурност" са довели до сегашната ситуация. "Следим внимателно този процес. Солидарни сме с исканията на летците и смятаме, че хората в системата на отбраната и сигурността, с техните потребности, са основата за стабилизиране на сектора", подчерта Цонков.
Предложението на левицата бе отхвърлено. Подкрепиха го 82 депутати, 28 бяха против, а 81 се въздържаха. Социалистите поискаха прегласуване. Филип Попов се обърна към председателя на НС Димитър Главчев с призива все пак да уведоми министър Каракачанов за настояването да бъде изслушан. Нека да не се крие зад това гласуване, възмути се Попов.
При повторното гласуване "за" бяха 79 народни представители, 48 гласуваха против, а 62 се въздържаха.
Междувременно се появиха информации, че и вчера в базата не е имало тренировъчни полети. "Предстоят разговори между командването на военното формирование и летателния състав. Очакват се и експерти от София", твърдят вътрешни източници.
Бившият депутат Велизар Енчев пък заподозря сблъсък на лобита в обществената поръчка за горивно-смазочни материали. Вярно ли е, че в основата на "Маслената афера" е сблъсъкът между корумпираните лобита в МО коя частна фирма да лапне поръчка за 30 милиона, попита той в социалните мрежи.
Бойко Борисов съобщи, че военният министър Красимир Каракачанов му е докладвал, че проблем в "Граф Игнатиево" няма и нещата били решени. Колкото за българските военни летци е направено, за никой друг не е направено, обяви той троснато. Според него през последните години на военните летци били дадени стотици милиони. Осигурени са им най-скъпите и най-модерни самолети тип "Спартан", най-скъпите и произведени единствено за България "Пантер"-и, най-скъпите и модерни хеликоптери "Кугър", смята Борисов. Той изрази надежда да няма външна намеса и влияние в действията им, защото "няма да е честно".


Прокуратурата: Няма бунт и нарушения
Личният състав на авиобаза "Граф Игнатиево" е изпълнявал задачите си. Няма данни за откази да се изпълняват такива задачи, както и за "бунт" на летателния и техническия състав. Това гласи заключението на прокуратурата по казуса с пилотите. След медийни публикации по темата пловдивската военноокръжна прокуратура е извършила проверка в авиобазата и не е установила неизпълнение на задълженията от страна на военните там.
"Материалите от проверката са докладвани на Военно-апелативния прокурор и на главния прокурор. До този момент не са установени каквито и да е данни за престъпление. Така няма основание за осъществяване на правомощията на Военната прокуратура", категорични са от прокуратурата.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ