19 Април 2024петък08:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Екран

50 заглавия в афиша на "Киномания 2017"

"Безкрайната градина" на Галин Стоев открива панорамата на 16 ноември в зала 1 на НДК

/ брой: 211

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 93

Дебютът на Галин Стоев в игралното кино - "Безкрайната градина", открива 31-вата "Киномания" на 16 ноември от 19 ч. в зала 1 на НДК, научи ДУМА от Вера Банчева. Освен него в програмата има още три български филма, единият от които е детски. 50 заглавия са в афиша на фестивала, който ще продължи до 30 ноември, филмите ще бъдат показвани в зала 1 на НДК, кино "Люмиер Лидл", "Одеон", Дома на киното, Евро синема, G8 и Френския културен институт. "Киномания" е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г. и е продукция на Националния дворец на културата. Седмица преди началото е предвидена ретроспектива на златни класики. Ексклузивна прожекция на "Сиянието" на Стенли Кубрик ще има по повод 80-годишнината на Джак Никълсън заради неговата емблематична роля във филма. Със "Среднощен каубой" ще бъде отбелязан 80-годишният юбилей на Дъстин Хофман, а "Боси в парка" ще ознаменува осемте десетилетия на Джейн Фонда.
Сред най-очакваните заглавия в афиша са "От песен на песен" на Терънс Малик - с участието на куп звездни актьори, както и новият филм на Мартин Макдона "Три билборда извън града" - с награда за сценарий във Венеция т.г. Други хитове, които ще гледаме в зала 1, са "Да обичаш Винсънт", съставен изцяло от рисунки на знаменития творец, а в екипа на 124-мата художници от цял свят, работили по филма, е и българката Елизабет Христова, "Субурбикон" на Джордж Клуни, "Матилда" на Алексей Учител, който предизвика скандал в Русия, и филм за прощалното турне на "Buena Vista Social Club", пояснява Вера Банчева.

Дел Торо и Алън в една вечер

"Формата на водата" - най-новият филм на визионера с безгранично въображение Гийермо дел Торо, ще имат привилегията да видят зрителите на "Киномания" само три дни след американската му премиера. На 17 декември в зала 1 на НДК ще бъдат представени две поредни прожекции - от 18.30 ч. новият филм на Уди Алън "Въртележка" с Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк, а в 20.30 ч. - този на Гийермо дел Торо. "Формата на водата" грабна голямата награда "Златен лъв" във Венеция. Дел Торо, известен с приказните си и често ужасяващи светове, отново създава фантастична любовна история, ситуирана в разгара на Студената война в Америка през 1963 г. В тайната правителствена лаборатория работят глухонямата Илайза и колежката й Зелда, които неволно разкриват секретен експеримент. Типично в стила на режисьора, магичната атмосфера е заредена с голяма доза драматизъм и елементи на трилър, обусловени от епохата, в която се развива действието. В ролите са Сали Хоукинс, Майкъл Шанън, Октавия Спенсър, Ричард Дженкинс, Дъг Джоунс и др.

Режисьорската версия на "Блейд рънър"

Легендарният научнофантастичен филм "Блейд рънър" на Ридли Скот ще видят зрителите на "Киномания 2017", докато по родните кина вече се върти дългоочакваното продължение - "Блейд Рънър 2049". В първите години от разпространението му филмът е познат в България като "Ловец на хуманоиди", но най-заклетите фенове ще имат уникалната възможност да си го припомнят във финалната му версия, наречена "Blade Runner: The Final Cut". Това е най-пълният и окончателен вариант на филма, с подобрена картина и звук, направена точно така, както режисьорът си я е представял, а не както се появява на екраните през 1982 г. Класиката на Ридли Скот е с участието на Харисън Форд като ловеца на андроиди Рик Декард и Рутгер Хауър, Шон Йънг, Дарил Хана и Едуард Джеймс Олмос в другите главни роли. Шедьовърът е изграден върху нашумелия роман на Филип Дик "Сънуват ли андроидите електроовце?". Овен че предизвиква визуална наслада, филмът разглежда важни теми като неуловимата граница между научното достижение и чисто човешкия елемент в технически изрядното творение. Дали андроидите, по същество мислещи машини в човешка опаковка, са еволюирали морално и дали всъщност са много повече "хора" от самите човеци, е един от многото интересни въпроси на творбата. Въздействащата музика на Вангелис допринася за неповторимата атмосфера и издига "Блейд рънър" на още по-високо ниво. Филмът има множество награди и номинации - два пъти е предлаган за "Оскар" в различни категории и има три отличия "БАФТА". Смятан е за основоположник на жанра киберпънк.

143 минути със "Сиянието" на Стенли Кубрик

Класиката на Стенли Кубрик "Сиянието", в неговата по-дълга, 143-минутна версия, могат да видят феновете на 11 ноември от 19 ч. в "Люмиер Лидл". Прожекцията е част от предварителната програма на кинопанорамата и е съвместна инициатива на "Киномания" със сайта Оperationkino.net. "Сиянието" е смятан за един от най-добрите филми на ужасите, включително от режисьори като Мартин Скорсезе. Освен Стенли Кубрик, съсценарист на продукцията е Даян Джонсън, а в ролите наред с Джак Никълсън, са Шели Дювал, Скатман Кродърс и Дани Лойд. Това е първото показване на филма на голям екран у нас. Зрителите ще бъдат посрещнати с напитка за добре дошли, а преди и след прожекцията на филма, всеки ще може да си купи питие от специалния бар във фоайето на киносалона. След края на филма ще има дискусия, в която ще могат да се включат и всички зрители. Разговорът ще бъде заснет с камера и излъчен във видео подкаста на Operationkino.net - Inglourious Kunts.

Три вдъхновяващи детски филма

Два игрални и един анимационен филм са подготвили организаторите за малките почитатели на киното. Българският "Лили Рибката" на режисьора Ясен Григоров е с участието на обичани актьори - преобразената в ромка-магьосница Татяна Лолова (която получи награда за цялостно творчество на фестивала "Златна роза" т.г.), Стоян Радев и Койна Русева, Елена Кабасакалова, Добрин Досев, Калин Сърменов, Десислава Спасова, Красимир Ранков, Линда Русева, Николай Урумов, Красимира Демирова, Луизабел Николова. Детските роли изпълняват Дарина Досева, Калина Асенова, Боян Григоров, Калоян Минчев. Филмът-приказка е за нуждата от обич и близост на родителите и техните деца, способността на хората да приемат различните от тях, за любовта и приятелството.
"Кончето на Уенди" също е част от детската програма. Филмът на режисьора Дагмар Зойме разказва за живота на момиченцето Уенди, който се променя по вдъхновяващ и изпълнен с паметни приключения начин, след случайната й среща с кончето Дикси. Вълнуващ анимационен филм е "Тад Джоунс и изгубеният град" - за най-непохватния авантюрист на света, който трябва да спаси любимата си от алчен милионер. Определят го като най-забавната анимация, вдъхновена от Индиана Джоунс.


2601 - "Формата на водата" - реж. Бенисио дел Торо


"Блейд рънър" - реж. Ридли Скот


"Сиянието" - реж. Стенли Кубрик


"Лили Рибката" - реж. Ясен Григоров
Снимки "Киномания"/НДК

 


 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ