20 Април 2024събота14:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

За промяната и първата крачка

/ брой: 211

автор:Боян Бойчев

visibility 1594

Много хубави неща предлага БСП в предложения алтернативен бюджет. Ще спомена само някои от тях.
Отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивен е по-справедливото решение. Но за да има ефект, трябва да бъде ударена сивата икономика. А за да се случи това, трябва да имаме работеща реална икономика, но за какво говорим, когато страната ни не произвежда почти нищо, а разчита на внос и услуги?
Лечебните заведения не трябва да бъдат търговски дружества. Не може да си плащаш редовно здравните осигуровки, а когато се наложи да се лекуваш, в болницата да те гледат в ръцете (портфейла) и изведнъж да разбираш, че повечето неща не се поемат от здравната каса и ако искаш лечението да е успешно, трябва да си платиш в брой.
Като учител ще обърна специално внимание на отмяната на делегираните бюджети. Те не свършиха никаква работа. Порочната формула "парите следват ученика" само доведоха до ситуацията проблемни ученици да бъдат задържани насила в училище, за да могат да бъдат получени предвидените за тях пари и да им се "помага" с подарени тройки да преминават в следващ клас. Това създава у учениците чувство за безнаказаност. А живеем в болно общество, където свободата се разбира като свободия и на учениците им се вменява (най-вече от родители, а и тиражирани по медиите модели на поведение), че могат да правят, каквото си искат. Това задълбочава проблемите, част от които са неконтролируема агресия, незачитане на авторитети и ниска образованост. Истинската цел на псевдореформата, обърнала образованието наопаки, е усвояването на определени пари от Европейския съюз, а не обоснована промяна.
В този контекст бих споменал и тежките чанти с учебници, които са принудени да мъкнат учениците. Те също са част от тази погрешна политика, която дава възможност на фирмите производители да трупат големи печалби на гърба на децата (и в пряк, и в преносен смисъл) от учебниците и задължителните няколко помагала към тях. Не знам, като ученик чантата ми не беше толкова тежка, учебниците - толкова лъскави, а получих добро образование. 
А от образование, култура, здравеопазване и спорт не трябва да се печели. Не и като пряко финансово измерение. Те имат социална функция - човекът да бъде здрав, образован и културен. Печели се от развита икономика, изградена от същия този здрав, образован и културен човек. Затова и печалбата е дългосрочна.
Необходима е промяна. "И най-дългият път започва с първата крачка,"- казва Лао Дзъ. 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ