29 Март 2024петък12:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

6 млн. лева в София се харчат на тъмно

Социалистите настояха спешно столичният бюджет на влезе в комисиите

/ брой: 211

автор:Деси Велева

visibility 896

Бурна дискусия около приемането на следващия бюджет на Столичната община и промяната на тазгодишния възникна между общинските съветници от БСП и ГЕРБ на сесията на СОС вчера. Социалистите настояха още другата седмица управляващите да представят и обсъдят политиките в основния документ в общинските комисии. От левицата възроптаха срещу практиката, налагана за поредна година от гербаджиите, бюджетът да не се обсъжда, да се представя в последния момент и да бъде приеман формално. Това ни прави придатък на администрацията и ние само подпечатваме един документ, обобщиха социалистите в СОС.
Лидерът на БСП Калоян Паргов изрази недоволството си, че въпреки обещанията и направените стъпки за предварителни разговори за бюджета, нещата остават по старому и съветът се превръща във функция на кметството и на нейните хрумвания по основния финансов документ. Той настоя още сега да се видят кои са най-големите проблеми на столичани, които изискват финансиране и припомни последните им протести, свързани в благоустройството и транспорта в града. Паргов се възмути, и че на фона на протестите в много комисии през последните дни управляващите четяли благодарствени писма от различни общности, вместо да решават конкретни проблеми на хората. Явно живеем в различни светове, заяви той.
Социалистите изразиха и недоволството си от предложените промени в бюджета за тази година от зам.-кмета Дончо Барбалов. От доклада му стана ясно, че има събрани над 6 млн. лева допълнително от данъка за автомобилите и от данъка за възмездно придобиване на имущество. Те ще бъдат преразпределени за външни изпълнители за изграждане на уличното осветление и за текущи ремонти. От БСП възразиха срещу практиката на занижаване на приходите при приемането на бюджета в началото на годината и тайното разпределяне впоследствие на допълнителните постъпления. Така липсва всякаква прозрачност и тези 6 млн. лева се разпределят на тъмно, категорична бе Милка Христова от БСП.


Таксиметрови шофьори протестираха пред Фандъкова

Таксиметрови шофьори в София протестираха пред сградата на Столичната община на ул. "Московска" 33 вчера. Със свирки и барабани те настояха за промяна на начина на определяне на патентния данък и намаляване на размера му. В момента той е 850 лева на година и според таксиджиите е непосилен за много от тях. Те заплашиха, че високата сума ще принуди много от колегите им да минат в сивия сектор.
Ивайло Дженати от синдикалния съюз "Сила" заяви, че са депозирани становища в транспортната комисия към Народното събрание, в Министерството на транспорта, както и в транспортната комисия към Столичния общински съвет. Председателят на комисията Екатерина Йорданова обаче отрече да е постъпвало писмено мнение и да е търсен диалог с общинарите. Тя изрази недоумение от вчерашния протест.
Според Калоян Паргов от БСП не е късно исканията на таксиметровите шофьори да бъдат разгледани. Той е разговарял с тях и ги е помолил да му направят разбивка на разходите си, тя ще бъде представена пред депутатите от лявата партия и заедно ще обсъдят дали е справедливо искането.



Недоволни шофьори на таксита посрещнаха общинските съветници на ул. "Московска" 33 вчера
Снимка Емилия Костадинова
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ