Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

ОБЗОР

Какво се случи в Партията за последните 17 месеца

Година и половина след избора на нов лидер партията има двойно повече депутати и спечелен президентски вот

Павлета Давидова

27. Октомври 2017 , брой: 211   1380   0
Снимка

снимка Благовеста Цветкова

Корнелия Нинова влезе в битката за председателския пост в БСП със заявка за промяна - в партията и в България. Година и половина "Поискай промяната" все още присъства в почти всяко нейно изказване, тезата за смяна на модела на управление на ГЕРБ също е константа. На 8 май 2016 г. Нинова спечели лидерския пост с 395 гласа срещу 349 за Михаил Миков и обеща да превърне партията в по-твърда опозиция. Закани се за организационно обновление, подготовка на кадри и подготвени млади хора. Обеща втвърдяване на опозиционния тон към правителството и изготвяне на алтернатива на случващото се в България.
Кандидатурата на Румен Радев за президент на страната също бе представена като излизане от рамките на вече утъпканите от БСП пътеки. Нинова гарантира в лично качеството победата на бъдещия държавен глава. Над 1 милион и 900 хиляди български граждани избраха генерал Румен Радев за президент и Илияна Йотова за вицепрезидент на България. Размазващата победа смути конкурентите. Издигнатият от левицата държавен глава спечели по всички показатели - в големите градове, сред висшистите и младите. Изборната победа повиши духа на социалистите и все по-често започнаха да се чуват закани за победа при евентуален предсрочен вот. Такава възможност се отвори в началото на 2017 г. 26 март бе датата, за която бе насрочен парламентарният вот.
На 4 и 5 февруари т.г. Конгресът на БСП обяви война на паралелната държава, на мафията и на корупцията. В емоционално слово Нинова призова делегатите и цяла България да изберат или Националния план за България "Поискай промяната!", или доктрината "Борисов". След продължителни дебати, изказвания и становища конгресът прие предизборната платформа на БСП, в която тезата за промяна в различни сектори бе водеща. Документът, новите лица и знаковите имена от гражданската квота в листите на БСП донесе и увеличение в електоралната подкрепа.
В 44-то НС БСП вкара двойно повече депутати от предходния парламент и вече има 80 народни представители. Ние сме успели да представим лявата алтернатива и около нея да обединим тези 955 490 души, доволна бе от постигнатите резултати лидерът на БСП. "За 10 месеца сме увеличили подкрепата си почти три пъти. Удвоили сме депутатите от миналия парламент. Имаме мандати и там, където досега нямахме. На изборите през 2009 г. БСП има 17% подкрепа, през 2013 г. - 26%, 2014 г. - 15%, на първи тур на президентските избори през 2016 г. - 25%, а през 2017 г. - 27,20%", отчете след предсрочния парламентарен вот през март Нинова.
"17 законопроекта за 41 заседания - на всеки 2 и половина парламентарни дни "БСП за България" е внасяла законопроект. Всички те отговарят на нашата предизборна програма, чийто гръбнак беше активна социална политика, както и мерките за икономическо развитие, с фокус върху защитата на българската икономика и българските производители", обобщи парламентарният сезон през юли т.г. зам.-председателят на ПГ Крум Зарков. Социалистите продължиха да отстояват исканията си за подкрепа на младите семейства и хората с увреждания. Внесоха закон за преизчисляване на пенсиите, опитаха да уредят и дейността на тел. 112. Изменения в Наказателния кодекс в опит да се пребори корупцията, собствен антикорупционен закон и др. бяха част от мерките в правосъдния сектор. В НС бяха внесени и редица предложения в подкрепа на малкия и средния бизнес, на българските производители.
Вече не е достатъчно БСП да е алтернатива на ГЕРБ и управляващите, а трябва да се заяви като алтернатива на модела, изграждан в последните няколко десетилетия, обяви преди дни Нинова. Думата "алтернатива" ще бъде чута и утре на конгреса. Докладчик на първа точка ще бъде лидерът на социалистите, а темата е "БСП - алтернатива за България", за председателството на Съвета на ЕС като възможност за страната ще говори лидерът на ПЕС Сергей Станишев, а вижданията на партията за алтернативния държавен бюджет за 2018 ще бъдат представени от Драгомир Стойнев. Този път социалистите ще изложат идеите си за държавните финанси, още преди управляващите да са официализирали плана си.

Рокадите в бюрото

Очаквано Корнелия Нинова реши да събере в Изпълнителното бюро на партията хора, с чиято подкрепа спечели председателския пост. В ИБ влязоха хора някои от най-големите партийни структури - пловдивската бе представена от Георги Гергов, софийската от Калоян Паргов, а варненската от Красимир Янков.
Първата промяна в бюрото дойде няколко седмици след конгреса. Социологът Юрий Асланов и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев депозирах оставките си през август, на пленум през ноември те бяха освободени, а в ИБ влязоха депутатът Стоян Мирчев, Вяра Йорданова и зам.-управителят на ДУМА Иван Ченчев.
 В средата на февруари Нинова предложи към състава да се включат ексдепутатът Атанас Зафиров от Бургас и лидерът на варненските социалисти Борислав Гуцанов. Зафиров бе приет от раз, а три гласа не достигнаха на Гуцанов да влезе в ИБ.
Два месеца по-късно от бюрото изпадна Георги Гергов. През април Нинова предложи на НС той да бъде освободен. Официално рокадата последва скандал, породен от информации, че пловдивчанинът е посредничил за неформална среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев. "С уважение към него, че е партиен човек, че много години работи за партията всеотдайно, но заради ситуацията, в която е замесена индиректно БСП, предлагам той да бъде освободен от ИБ, тъй като е политическо лице, в качеството на член на бюрото, и не приемам за редно политическо лице да участва в такива събития", обясни Нинова. След дълги дискусии на пленума Гергов се оттегли, преди искането й да бъде гласувано.
Парламентарните избори доведоха до нови рокади в ИБ. Красимир Янков, Иван Ченчев, Стоян Мирчев, Александър Симов и Весела Лечева напуснаха бюрото. Те трябваше да избират - да са членове на ръководния орган, или да останат депутати. Кирил Добрев предпочете организационната дейност и напусна парламента. В деня, в който Янков, Ченчев, Мирчев, Симов и Лечева напуснаха бюрото, в него влязоха кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, бившата образователна зам.-министърка Атанаска Тенева и варненецът Апостол Димитров. Нинова обясни, че е търсила баланс между промяна и приемственост, представителство на големите организации и съчетание на партиен опит и професионална експертност по приоритетните за левицата политики - образование, наука и култура, здравеопазване, социална политика, европейска политика, сигурност и обществен ред. 
В момента членство в ИБ и депутатство съчетават зам.-председателят на БСП Стефан Данаилов, зам.-шефът на Народното събрание Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев и Крум Зарков, които са зам.-председатели на ПГ "БСП за България".
След рокадите бяха разпределени и ресорите. Данаилов отговаря за публичните политики. Зам.-председател, отговарящ за партийната дейност, е Кирил Добрев. Владимир Москов бе избран за зам.-председател с ресор "Местна власт", а Деница Златева е зам.-председател по европейски въпроси и международна дейност. През май Вяра Емилова бе посочена за секретар "Избори".

Уставната революция

Още с встъпването си в длъжност новоизбраният председател заяви намерението си за уставни промени. Корнелия Нинова обяви, че ще има изцяло нов устав, и този път няма да се добавят нови "кръпки". Промените не бяха приети еднозначно и на февруарското заседание на конгреса бе направен опит идеята й да бъде бламирана. В крайна сметка с 535 гласа "за", един "против" и трима "въздържал се" конгресът прие новия партиен устав.
Нинова сама си наложи ограничение от два мандата начело на партията. Председателят на БСП да се избира пряко от всички членове на партията решиха 493 делегати, 86 се обявиха против, а 37 се въздържаха. Вотът е легитимен, ако в гласуването са участвали половината партийни членове, а кандидатът е получил 50% от гласовете. Съмнения имаше, доколко списъците с партийци ще са реални, както и по отчитането на резултатите. Освен по желание на председателя правомощията му се прекратяват и по искане на 50% от партийните членове. Той може да бъде отзован и по решение на конгреса при промяна на устава.
Ограничаването на депутатските мандати до 12 години нажежи предходното заседание на конгреса. Изключение се прави само за председателя на БСП. Някои от "вечните депутати" дори бойкотираха втория конгресен ден през февруари и го обявиха като удар срещу определени фигури. Лидерите на местни, общински, районни и областни съвети не могат да съвместяват дейността си с изборни длъжности, нямат право да са областни управители или ръководители на агенции и държавни органи.
Когато член на партиен орган липсва без уважителна причина от 4 поредни редовни заседания, ще бъде отстраняван. В НС на БСП всяка област получава по двама делегирани представители, единият от които трябва да е жена. 20% от състава на НС е запазен за младежката квота, която се избира с отделна листа.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"