28 Март 2024четвъртък22:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП с политическа визия за Европа и председателството на ЕС

ГЕРБ пропусна шанса да направи председателството национална кауза

автор:Дума

visibility 1362

49-ият конгрес на БСП обсъди и прие политическа визия на партията за бъдещето на Европа и председателството на ЕС.
"Българското правителство формулира ясна цел: успешно европредседателство на България. Но въпреки това, не виждаме нито визия, нито политически приоритети. Остава впечатлението, че е важно просто да избутаме председателството, за да не се изложим. ГЕРБ пропусна шанса да даде нова национална кауза на България. Да превърне председателството в общо национално усилие, с което да постигне обединение и национално съгласие. За съжаление ще пропуснем този "прозорец от възможности", а неуспехът на председателството ще е кражба на бъдеще от всеки български гражданин." Така президентът на ПЕС Сергей Станишев, който е и председател на работната група, изработила доклада, започна представянето му.
"Днешният момент е исторически за Европа. Води се важният разговор за преформатирането и за промяна на функционирането на ЕС. Всеки месец, дори буквално всеки ден се взимат важни решения, които чертаят бъдещето на всеки от нас за десетилетия напред. България ще поеме председателството на Съвета на ЕС в сложен политически контекст – предстои дискусията по предложените от ЕК сценарии и произтичащите от тях политики и документи; преговорите по "Брекзит"; евентуално начало на дебатите по Многогодишната финансова рамка и бъдещето на кохезионната политика; перспективата пред Западните Балкани; липсата на солидарност между страните членки по отношение на бежанците и мигрантите. И всичко това на фона на задаващите се евроизбори през 2019 г.
Има една известна поговорка: Някои градят бъдещето, а други чакат да им се случи. Такъв документ – с визия за Европа и с политически приоритети за председателството трябваше да представи българският премиер. Вместо това, усилията на кабинета се сведоха до ремонти, транспорт и претапициране на хотели, проводени с множество съпътстващи скандали. Не се проведе същностен разговор за председателството, а във външнополитически план не беше излъчена авторитетна позиция и приоритети. От поведението и заявленията на правителството се остава с тягостното впечатление, че българското председателство се свежда до кетъринг, логистика и няколко срещи в София. За сравнение – всички в ЕС говореха колко успешно ще бъде естонското председателство още преди то да е започнало, защото интегритетът и целенасоченото усилие на естонското правителство позволиха на Естония да посочи ясни и изпълними приоритети, които са от полза на всички държави членки. Пропусната бе възможност за реална дискусия по перспективите на България в ЕС, за отстояване на националните ни позиции, основани на широко обществено-политическо и експертно съгласие и подкрепа", даде оценката на левицата за работата на правителството Станишев.
"С тази политическа визия БСП се позиционира като партията на европейското бъдеще на България. Опонентите ни се опитват да ни изтласкат от терена на европейската идея, представяйки партията като ретроградна и антиевропейска. Но БСП има историческа роля и неоспорим принос за членството на България в ЕС. И днес наша отговорност е да бъдем моторът на дискусията, която поставя страната ни в ядрото на един обединен и силен ЕС. Ако оставим на управляващите, България ще бъде изтикана в периферията", продължи лидерът на евросоциалистите.
Работната група, изработила доклада, е в състав: Сергей Станишев – председател, Деница Златева, Крум Зарков, Кристиан Вигенин, Георги Пирински, Петър Корумбашев, Момчил Неков, Евгений Кирилов и Тома Томов. Политическата визия на социалистите има 10 приоритета: запазване и развитие на Европейския социален модел; присъединяване на България към Шенгенското пространство; финансова стабилност и Пътна карта за приемането на страната в еврозоната; равноправно участие на България в европейската отбрана и сигурност; Многогодишната финансова рамка – запазване на кохезионната политика и на Общата селскостопанска политика като размер и като принципи на безвъзмездно финансиране; европейската перспектива пред Западните Балкани; Черно море и Дунав – регион на сигурност и сътрудничество.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ