Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Акцент

Борисов побесня oт конгреса на БСП

Премиерът свика пресконференция, но се скри от обяснения пред медиите

Павлета Давидова

30. Октомври 2017 , брой: 212   1334   0Конгресът на БСП успя да изкара от нерви Бойко Борисов и той по спешност привика министри, депутати и висши партийци на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в неделя. Веднага след края на социалистическото мероприятие от пресцентъра на управляващата партия разпратиха гневен мейл, в който насрочват извънредна пресконференция за следващия ден. Гербаджиите не скриха гнева си от "поредната порция лъжи, манипулации и различни обвинения". Стана ясно, че причина за извънредната партийна сбирка са обвиненията, които Корнелия Нинова отправи към стила им на управление, както и заявката за предсрочни избори, които ще минат през вот на недоверие по корупционна тема.
"Този 49-и конгрес продължава отброяването на най-мракобесните времена на БКП, които ще бъдат запомнени с трудовите лагери, взривяваните църкви, националните катастрофи и фалитите на държавата ни. Изречените груби неистини от лидерите на БСП, на ПЕС и от различни депутати от червената партия по адрес на ГЕРБ представляват най-агресивна форма на езика на омразата", ядосаха се в ГЕРБ.
След гербаджийското заседание обаче инициаторът Борисов се скри от медиите. За БСП алтернативата на управлението е да могат да формират фалшиви новини, ожали се Цветан Цветанов, а Тома Биков обяви, че ще създадат регистър на фалшивите новини на социалистите. Въпреки жалбите за език на омразата от БСП, ГЕРБ включиха доста цветуща риторика. Цветанов нарече опозицията "дивашка". С подобен подход могат само да разграждат институциите в България и да разграждат доверието, което ние сме създали в Европа, и лидерството, което има днес Бойко Борисов, продължи с разсъжденията той. Те искат само да ни върнат във феодалното робство, както са правели през всички тези години, смята зам.-председателят на ГЕРБ.
"Слушаме през последните месеци дали БСП е алтернатива, да, такава е, но лоша. Ако говорим за политиките, които искат да вплетат в бюджета, е малко наивно", включи се и финансовият министър Владислав Горанов. Според него идеята на БСП за въвеждане на плоския данък била противопоставяне на младите, които се завръщат в България, срещу неграмотните. Министърът влезе в обяснителен режим за предлаганите от правителството бюджетни мерки и опита да ги противопостави на идеите на БСП.
Лиляна Павлова се впусна да обяснява, че приоритетите за европредседателството ни били ясни и одобрени. "На 100% се припокриват с така наречените контраприоритети на БСП. Нито един от техните контраприоритети не е контра, той всъщност е про", обобщи министърът. Според нея БСП опитвала да създаде фалшиви новини за европредседателството, за да разреши вътрешните си проблеми.
С безизразна физиономия вицепремиерът Томислав Дончев се впусна да се прави на психолог. Според него конгресът бил "събиране на хора с еднакви проблеми, които са дошли да се утешават един друг", освен това БСП се намирала в постравматичен стрес. Той се възмути, че социалистите не трябва да се жалват от цензура, след като постоянно присъствали в медиите, а мероприятията им се излъчвали на живо по няколко телевизии. "Пронизан съм от хладнокръвие. Ако трябваше да бъда нелюбезен, щях да кажа други работи. Можеше да направим примерно лингвистичен анализ - там нещата стават още по-опасни, защото се говори за вериги, робство, хлебарки и т.н.", продължи той. Според Дончев в ГЕРБ никой не искал коалиция с БСП. Цветанов допълни, че на конгреса си гербаджиите ще пуснат специална декларация, че никога няма да бъдат в управление със социалистите.

 
снимки Емилия Костадинова

Сергей Станишев: Реакцията на управляващите ни утвърди като алтернатива

"Реакция на ГЕРБ утвърди БСП като алтернатива. Доволен съм, че приетата на конгреса Политическа визия за бъдещето на ЕС откри същностната дискусия за председателството и за мястото на България в променяща се Европа". Това написа в социалните мрежи лидерът на ПЕС Сергей Станишев след спешната пресконференция на управляващите.
"Всички искаме председателството на България да е успешно. Но това не става с троснат тон и декларации. Затова БСП даде своя сериозен принос - с визия и конкретни предложения", коментира Станишев. "Нека не пропускаме шанса да се борим за силен и единен ЕС, обединен около своите принципи солидарност, справедливост и възможности за всеки. Това е основата и на националното съгласие. Ако ГЕРБ иска подкрепата на БСП, нека направим смислен, а не театрален, дебат в парламента. Тогава и българското правителство ще е силно - с мандат от Народното събрание и от цялата нация да отстоява интересите на българските и на европейските граждани. Ние свършихме нашата работа - предложихме визия и конкретни стъпки. А управляващите вместо да се цупят обидено, нека влязат в дебатите. Но смислено. Не с "фейк" аргументи", призова Станишев.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"