28 Март 2024четвъртък19:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гласуваха за България в Шенген и пътна карта за Еврозоната

/ брой: 212

автор:Юлия Кулинска

visibility 18

БСП настоява за влизането на България в Шенген и пътна карта за Еврозоната, е записано в Политическата визия на БСП, прочетена от лидера на ПЕС Сергей Станишев. В документа са включени 10 приоритета за бъдещето на ЕС, които страната ни ще отстоява по време на Европредседателството. "ГЕРБ пропусна шанса да даде нова национална кауза на България чрез председателството, с което да постигне обединение и национално съгласие. Домакинстването на страната ни е "прозорец на възможностите", неуспехът ще е кражба на бъдеще от всеки български гражданин", предупреди Станишев. По думите му кабинетът е трябвало да представи документ с приоритети за председателството, а вместо това е свел усилията си до ремонти, кетъринг, транспорт и претапициране на хотели, проводени с множество съпътстващи скандали. Някои градят бъдещето, а други чакат то да им се случи, критичен бе Станишев.
БСП е за запазване и развитие на европейския социален модел, за финансова стабилност, за равноправно участие на България в европейската отбрана и сигурност. Приоритетите включват запазване на кохезионната и на Общата селскостопанска политика като размер и принципи на безвъзмездно финансиране, европейска перспектива пред Западните Балкани и Черно море и Дунав да са регион на сигурност и сътрудничество.
Неприемането на страната ни в Шенген е проява на двоен стандарт и неспазване на европейските принципи, смятат социалистите. Станишев нарече това скандал и призова правителството за бързи мерки за влизането ни в пространството. Левицата настоява и за Пътна карта и конкретни мерки за пътя на страната ни към еврото.
"Опонентите ни се опитват да останат единствени на терена на европейската идея, представяйки БСП като антиевропейска и ретроградна партия. Не бива да отстъпваме, не бива само да критикуваме пасивната правителствена политика. БСП трябва да се превърне в мотора на дискусията, която поставя България в ядрото на един обединен и силен ЕС. Иначе рискуваме страната ни да бъде изтикана в периферията, където наистина все по-малко неща ще зависят от нашия глас", смята Станишев. "За да бъде БСП алтернатива на ГЕРБ, трябва да е силна и сплотена. Да върне идеите в политиката и политиката в дебата за управлението на страната", добави той.
 Единодушно с 398 гласа делегатите подкрепиха номинацията на Станишев за нов мандат начело на ПЕС. Предложението беше подкрепено и от НС на БСП на 15 октомври. "Ще се постарая да оправдая доверието. Европейската левица и социалдемокрация са в труден момент. Това налага предлагане на различен път за Европа, за да възстановим доверието към европейската идея и като цяло, и за левите", заяви след гласуването Станишев.


снимки Емилия Костадинова



Драгомир Стойнев: Предлагаме промяна на модела, а не да се замеряме с числа

БСП изпревари управляващите в дебатите по държавния бюджет и предлага промяна на модела, а не да се замеряме с числа. Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев, който представи чрез раздвижена презентация визията на левицата за бюджет 2018. "БСП представя алтернативата на отмрял, вреден модел на управление. Партията вече не следва събитията, а в много случаи и в парламента задава тона и вкарва опонента в обяснителен режим", подчерта Стойнев.
"Заобиколени сме от бедност, огромно социално разделение, корупция, деградация на образованието, здравеопазването, социалната политика, загуба на най-ценния ресурс - младите хора, на бъдещето на нацията. Бюджетът на държавата се превърна в счетоводна сметка, без хоризонт, който произвежда оцеляване на ръба и застой, което е равносилно на затъване на България", подчерта Стойнев. По думите му липсва стратегическа програма за развитието на държавата, а в администрацията има схеми на злоупотреби в полза на партийни интереси.
Алтернативният бюджет на БСП дава началото на нов стратегически хоризонт, в който хората стават основен фактор за националната социално-икономическа стабилност, икономически напредък и сигурност, твърди Стойнев. "Цел номер едно е намаляване на бедността и неравенствата, защото не е нормално държава членка на ЕС, 32,2%, или близо 2 460 000  българи да живеят при тежки материални лишения. Не е нормално относителният дял на лицата в риск от бедност да е 40%. В България 36% от децата не могат да си купят два чифта обувки в рамките на една календарна година", категоричен е той.
Първите стъпки, които БСП предлага, са прогресивно и подоходно облагане, за връщане на прогресивния данък, общинските и държавни болници да не бъдат вече търговски дружества, отказ от принципа "парите следват ученика" и целенасочена държавна финансова подкрепа за изоставащите региони, обясни Стойнев. Той посочи, че БСП е за по-висок БВП с 1,1 млрд. лв., събираемост с 2 млрд. лв. повече и увеличаване на разходната част с 2,426 млрд. лв.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ