19 Април 2024петък01:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Аларма

Ние не сме такива...

На Хелоуин ще се маскирам като народен будител

/ брой: 214

автор:Велиана Христова

visibility 1057

Завчера в един магазин на "Била" момиченце на около 6 години дърпаше баща си за ръкава и, сочейки към рафта с натрупани уродливи маски от пластмаса и папие маше, хленчеше: "Тате, купи ми такава маска!" Мъжът, видимо под 30-годишен, погледна детето и с неочаквана за ситуацията сериозност рече: "Такива неща, миличка, си купуват само простите и глупавите хора, а ние не сме такива, нали?"
Не сме такива...
Снощи изписах в гугъл "Хелоуин", знаете ли колко публикувани материали има? 3 240 000. А под думите "народни будители"? 328 000... Откъде идва празникът на вещиците, кой римски папа го е узаконил, как го празнуват американците, защо се правят маскаради за гонене на злото и се ядат сладки вкусотии, какво означават фенерите от тиква, с какво да зарадвате детето си за празника... надлъж и нашир, нагоре и надолу, най-подробно и сърцераздирателно е описан денят преди католическия празник на Вси светии, от който православна България все повече се омайва. Бясна пропаганда с търговска цел! Вестници, телевизии и интернет сайтове преливат от същите чародейни писания. Ето едно типично откровение: "В края на ХІХ век се приключва с мистичния характер на празника Хелоуин и той се превръща във всеобщ празник. През последните години Хелоуин в Северна Америка става все по-популярен и комерсиален". Кой ни е виновен, сами сме си виновни за хала, попиваме чуждата култура, превърната в търговия, забравяме себе си и традициите си, превръщаме се все повече в народ втора ръка, заприличваме на онези световни марки, с които сме се наоблекли от магазините за дрехи втора употреба.
А в същия ден е Денят на народните будители... Дори не самият Хелоуин, а това съвпадение създава колизията на големите въпросителни за България. Гугъл пуска по някое съобщение какви културни изяви ще има, какви спектакли, детски концерти и забави, дори ученически футболни мачове са предвидени. И толкоз. Миналата година помня един песенен фестивал в София, в който малки и големи участници се скъсаха да пеят английски "музикални парчета" за... Деня на будителите. А после се чудим защо децата ни хал хабер нямат кой е Иван Рилски, защо не са чували за Петър Берон и защо зъбатите маски на Хелоуин са им по-близки от знамето на Райна Княгиня. Много ли са тези млади родители, които могат да кажат: Не сме такива! За баби и дядовци не говоря изобщо, понеже младите вече масово ги възприемат като археологически артефакт. Каква любов към рода и родовата памет?!
Като влезе човек в градския транспорт, какво вижда - деца и младежи, разположили се по седалките, забили поглед и пръсти в айфона, поклащащи се в дивашкия ритъм на нещо, което тече в ушите им от проточилите се жички. Фейсбук е битието им. Те така живеят - върху 4ворки и 6тици, езикът свещен на техните деди не ги интересува изобщо. Но последна работа е да ги упрекваме за това. Защото ние ги направихме такива за последния четвърт век. Ние ги научихме да искат, без да могат. Ние от мързел да разчупим шаблона не измислихме как да им поднесем атрактивно един Паисий, а от скудоумието на политическата ни пещерна ера позволихме да бъдат изхвърлени от учебните програми тъкмо онези дела и творби на велики българи, които са будели духа на народа с наука, просвета и борба.
Демократи обявиха възпитанието за "комунистическа отживелица"; наши министри сега без свян сипят клишета, че по време на  европредседателството приоритет ще ни е "европейските ценности да бъдат въведени в училището". Като че българските ценности не са европейски и досега родното ни училище е висяло във въздуха - без ценности и без посока. Пък и кажете ми, какви са днес европейските ценности, щото аз забелязвам само 2-3 и те не ми харесват: "политкоректен интернационализъм" до обезличаване - разбирай живот на къса американска верижка; русофобия; гей-слободия. И толкоз. Къде в тази работа виждате място за честване и почитане на Будителите? Колцина са младите българи, които могат да изброят без запъване повече от 3-4 имена? Разбира се, че в този променен свят те изглеждат архаични и неразбираеми за новите поколения. Не става като при смяна на времето със стрелките на часовника да ги върнеш 100 години назад.
Проблемът не е само в интернет, той е средство, не същина. Винаги през вековете е имало технически и технологичен напредък, но човечеството е запазвало себе си и ценностите си. Днес обществото е тласкано към задоволяване на първични потребности без устрем към духовност, още по-малко - към събуждане на духа. В България властват корупция, крадене, лъжа, службогонство, разрушение на самата държавност. Хората на духа живеят в затворени кръгове и се самозалъгват, че някой извън тях ги разбира. А понеже 1 ноември е и ден на учените, те протестират с портрети на будителите срещу властта, която съзнателно натиска носителите на знанието към дъното на финансовата мизерия. Как българите да се събудят от конформизма и апатията, от подчинението на Златния телец и да се обърнат към националните ни ценности, към градивното просветено мислене, което прави от населението народ?
Но в мрежата един неин потребител е написал с прекрасна ирония: "На Хелоуин ще се маскирам като народен будител". Може би още има надежда да се събудим, да се събуди България, а? 
   
 
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ