Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

Жалка история

Георги Георгиев

1. Ноември 2017 , брой: 214   768   0Историята с опита за обявяване на независимост на Каталуния нагледно ни показа какво се случва, когато пиарът подменя реалността, когато протестът е схващан като театрално действие на големи маси хора, когато дрънкането за идеи не е подкрепено с дела. Тогава се получава жалка картина. Лидерът на каталунската независимост обявява, че няма да бяга, изчезва в Белгия и оттам с геройска поза поставя условия на властта в Мадрид. Парламентът пък, който му ръкопляскаше преди дни, и който гласува резолюцията за независимост, тутакси се саморазпуска и обявява, че признава разпорежданията на централната власт. Приписват на Гьоте един цитат: "Слабите хора често имат революционни убеждения. Те мислят, че би било хубаво ако не ги управляват, но не осъзнават, че не им е по силите да управляват нито другите, нито себе си." Е, Пучдемон и компания май осъзнаха вчера това.
По-смешна "независимост" досега е нямало.  Карлес Пучдемон оказа голяма услуга на всички в Европа. Той показа, че една революция може да бъде окарикатурена сравнително лесно. Достатъчно е да замирише на кръв, но без такава да се пролее, за да бъдат подвити опашките. Защото, истината е, че става дума точно за това - готови ли сте да пролеете вашата и чуждата кръв в името на някакъв идеал? Не, каталунците не се оказаха готови. Както не са готови и шотландците, и други пишман революционери в Европа. Просто всички така удобно са се настанили във "високото качество на живот", че в момента, в който осъзнаят, че може да го загубят, меракът им за независимост, която схващат единствено и само като още по-високо качество на живот, мигом се изпарява. Дрънкат за ценности, но не могат да защитят един идеал. А независимостта безспорно е идеал.
Каталунците не са сами в безсилието си, което те маскираха с гигантски пърформанси. Континентът е един пърформанс. Континент на слабаци. Това внимателно се наблюдава отвън. Не, не от Русия. Тя има нужда от Европа, тя е скачен съд с нея. Други хора наблюдават внимателно как живецът, агресията, духът на този континент изветрява. И си вадят изводите.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"