26 Април 2024петък23:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Военното министерство иска да фалира държавната фирма "МОБА"

Продават се части от уставния капитал, 1200 служители могат да останат на улицата, алармира Атанас Зафиров

/ брой: 214

автор:Юлия Кулинска

visibility 276

Министерството на отбраната умишлено иска да фалира държавната фирма "МОБА" ЕООД, алармира членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров вчера. "Наясно ли е Красимир Каракачанов, че на практика дружеството е декапитализирано, тъй като размерът на задълженията му надхвърля размера на уставния капитал? Наясно ли е, че ръководството в стремежа си да реши проблема, започва да продава части от уставния капитал на дружеството под формата на оръжие, без да има лиценз за търговия? Наясно ли е, че е проведен търг в нарушение на няколко закона и че са продадени 800 пистолета, 60 000 патрона и немалко количество бинокли?", попита Зафиров. Той уточни, че разпродажбата е проведена в заобикаляне на Закона за обществените поръчки, а между постигната и пазарната цена има значително разминаване.
Свидетели сме не просто на заобикаляне, а на нарушение на закона, категоричен е социалистът. Той посочи, че към датата на търга е било изтекло разрешението и за съхраняване на оръжие. Зафиров попита дали този прецедент не отваря опасна вратичка - утре ръководството на МО може да апортира 100 танка и да ги продаде по същия начин. Целта на такова действие може да бъде само една - освободената ниша да бъде заместена с други фирми, предположи Зафиров.
Социалистът обясни, че "МОБА" е охранителна фирма с принципал Министерството на отбраната. Тя е единственото държавно дружество, което е регистрирано по Закона за частната охранителна дейност и изпълнява договори с МО по охрана на обекти на министерството. По думите на Зафиров фирмата няма как да бъде губеща, тъй като има гарантирани договори и гарантиран процент на печалба от тях.
Проверка на ДУМА показва, че "МОБА" е регистрирана през 2004 г. Фирмата има регионални структури в София, Пловдив, Плевен, Сливен, В. Търново и Варна. За неин управител от юни 2017 година е назначен Николай Наков Наков. Той е бил трети в старозагорската и русенската листа на "Воля" за парламентарните избори. Наков е личен адвокат на лидера на партията Веселин Марешки. Той и други близки на Марешки се оказаха двупартийни, тъй като бяха сред основателите на "Национално движение за свобода и достойнство".
 Причината дружеството да бъде декапитализирано е фактът, че МО упорито отказва да актуализира минималната работна заплата, която е заложена като основа за формиране възнагражденията в дружеството, заподозря Зафиров. Става дума за близо 1200 човека, за които съществува реална опасност в най-скоро време да останат на улицата. Зафиров обърна внимание, че съкращенията на персонала са факт. 40-50 човека са получили предизвестия за освобождаване, тъй като дружеството не било в състояние да обслужва своята дейност. "Причината е, че неактуализацията на договорите за дейност води до месечни загуби от около 50 хил. лв., или 500 хил. лв. само от началото на тази година. Това са фактите, поставяме въпроси и чакаме отговори", обобщи Зафиров.



Атанас Зафиров показа документи, които доказват изнесените факти
снимка
Емилия Костадинова

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ