20 Април 2024събота17:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Индонезия получи нова фрегата "Сигма"

Корабите на холандската фирма "Дамен" станаха повод за скандал в Румъния

/ брой: 215

автор:Георги Георгиев

visibility 1270

Индонезийският военноморски флот получи тези дни нова фрегата от проекта "Сигма" 10514 на холандската корабостроителна компания "Дамен", съобщи руският сайт warpost.com, като се позова на информация на специализирания ресурс navaltoday. com. Фрегатата е наречена "И Густи Нгурах Рай", на името на национален герой на Индонезия, загинал в сражение с холандските колонизатори.
Фрегатата е втората от този тип, която попълва редовете на индонезийския флот, и е с модулна конструкция. Тя се състои от шест едрогабаритни части, четири от които са произведени в Индонезия, а другите две са доставени от Холандия. Окончателното сглобяване се извършва в корабостроителницата на компанията PT PAL в град Сурабая.
Фрегатите от проект "Сигма" 10514 са предназначени за поразяване на надводни и въздушни цели, и са оборудвани с противокорабни ракети "Ексозет" и зенитни ракети MBDA MICA, и двете системи френско производство. Освен това те имат италианска оръдейна установка на фирмата "Ото Мелара" с калибър 76,2-мм, две 20-мм автоматични оръдия и два торпедни апарата. Двете фрегати в индонезийския флот ще се използват за патрулиране и операции по търсене и спасяване в открито море и дълбоководни реки. За целта са оборудвани с 3D радиолокатори с радиус на откриване на целите 250 км, комплекси за радиоелектронна борба, хангар за петтонен хеликоптер.
Военните кораби на фирмата "Дамен" трябваше да се появят и в Черно море. През декември 2016 г. министерството на отбраната на Румъния обяви, че иска да закупи четири многоцелеви корвети, които да се сглобяват в корабостроителницата в Галац, която вече принадлежи на "Дамен". За целта трябваше да бъдат похарчени над 1 млрд. евро, а първият кораб да бъде готов в първата половина на 2019 г. Следващото румънско правителство обаче анулира тази поръчка поради съмнения за корупция.
Освен от Индонезия, модулни фрегати или корвети на "Дамен" от проекта "Сигма" са доставени или поръчани още от Мароко и Мексико. 



Фрегатата "И Густи Нгурах Рай"
Снимка navaltoday.com

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ