26 Април 2024петък13:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Творци и дейци на културата подкрепиха "културния чек" на БСП

/ брой: 215

автор:Юлия Кулинска

visibility 87

В Деня на народните будители лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от "БСП за България" от комисията по култура в НС представиха програмата "културен чек" пред творци и дейци на културата. "Честит Ден на народните будители. Те съхраниха националния ни дух и ни дадоха самочувствие на народ, притежаващ уникалност. И днес имаме будители - тези, които предават знанието си на другите, тези, които с таланта си развиват култура и духовност, тези, които с родолюбие пазят българщината. Продължавайте да будите. Имаме нужда от вас". С тези думи Нинова поздрави участниците в срещата с празника. Тя беше категорична, че културата има нужда от реални действия и "културният чек" е една от стъпките, които са залегнали в алтернативните бюджетни политики на БСП за 2018 г.
Нинова обясни, че програмата е част от европейската инициатива "Гаранция на ЕП за младежта". "Предлагаме 15 млн. лв. от бюджета да бъдат отделени за "културен чек". Две са целите ни - да помогнем на творците и на културата и да стимулираме младите да се образоват, да търсят, да познават българското изкуство и култура", подчерта тя.
Въвеждането на културния чек с покритие от 200 лв. означава, че всички българи, навършили 18 години, ще могат да посещават театри, концерти, кинопрожекции, изложби, да си купят книга, да отидат в музей. БСП предвижда това да става в модерна интернет платформа, която ще бъде представена след 2 седмици. Нинова отбеляза, че засега идеята не среща разбиране у управляващите, но левицата ще я отстоява.
Нинова представи и предложенията на БСП в сектор култура. "Предвиждаме нарастване на средствата за култура до 1% от БВП, това е наша последователна позиция. Настояваме да се увеличат с 50 млн. лв. парите за създаване и популяризиране на съвременно изкуство, а с 30 млн. лв. средствата за опазване на движимо и недвижимо културно наследство, археологически проучвания, консервация, реставрация на паметници на културата", обясни тя. Левицата предлага и 5 млн. лв. допълнително за работни заплати в културните институти. Ще започнем и обществени дискусии, докато мине бюджетът разчитаме и на вашата енергия и позиции, призова Нинова.
В срещата участваха музикантът Дани Милев, актьорът Веселин Плачков, художникът Иван Токаджиев и други, които приветстваха инициативата на левицата за "културен чек" и споделиха проблемите, които стоят пред творците. Певицата Мариана Попова коментира, че предизборните обещания на БСП в сферата на културата не са забравени. По думите й голямата идея, за която говорят всички музиканти, е Законът за повече българска музика в ефира на телевизиите и радиата, както е навсякъде в Европа. Според нея важното е артистите да имат самочувствие.

Декларацията на БСП по случай 1 ноември




"Културата има нужда от реални действия и "културният чек" е една от стъпките, които са залегнали в алтернативните бюджетни политики на БСП за 2018 г., заяви Корнелия Нинова
снимка Емилия Костадинова


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ