Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Безсънието може да е заразно

Хормоните правят женския сън по-лабилен

Аида Паникян

3. Ноември 2017 , брой: 216   287   0
Снимка


Безсънието може да се предава от човек на човек - също както всяка заразна болест, твърдят канадски учени от Университета "Лавал". Според тях вероятността да "прихванем" разстройство на съня е поне 37%, съобщава Ройтерс. Учените базират своите изводи на анализ върху проведени анкети с повече от 3500 души. На всички тях е бил зададен въпросът добре ли спят и имат ли близки (с които живеят в един и същ дом), които страдат от безсъние. Около 40% от анкетираните са потвърдили, че в семейството им има поне един човек, който има проблеми със съня. От тях 76% са посочили само 1 член от семейството, 21% - двама, а 3% - трима. От броя на хората у дома, които страдат от безсъние, зависи рискът то да се прехвърли и върху другите, смятат канадските специалисти. Те планират да анализират точната причина за тази "зараза" - дали тя се дължи на генетичен фактор или просто на предразположението към безсъние и тревожност у отделния човек.

Женският сън

е далеч по-лабилен, твърдят учени от Майо Клиник. Хормоналните колебания правят жените по-удобна мишена за безсъние, отколкото мъжете, твърди авторитетно медицинско издание. В резултат на това жените с 50% по-често са подложени на безсъние, отколкото техните връстници мъже. Безсънието разрушава здравето, спомага за напълняване и като цяло влияе неблагоприятно на външния вид и душевния комфорт на нежния пол. В списание Mayo Clinic Women's Health Source учени медици дават няколко прости съвета:
- Ограничете приемането на кофеин. Освен в кафето, чая и кока-колата, той се съдържа също в шоколада, а и в доста от лекарствата за лечение на настинка, главоболие и синузити.
- Избягвайте никотина - той нарушава и заспиването и съня.
- Нощем, дори да се събудите, опитайте се да не разсъждавате - така мозъкът ще остане в относителен покой.
- Не пийте алкохол преди лягане. Една-две чашки ще облекчат заспиването, но през втората половина на нощта няма да успеете да затворите очи.
- Не преяждайте вечер - това затруднява заспиването и разваля качеството на съня.

Даже една безсънна нощ

забележимо влияе върху работата на онзи участък от мозъка, който играе важна роля в процеса на укрепване на новите знания в паметта, е заключението на група учени от Университета Харвард (Harvard University) под ръководството на проф. Матю Уокър, съобщава порталът Здраве.бг. Извършените опити показали, че хората, прекарали една безсънна нощ са запомнили с 40% по-малко, отколкото тези, които са имали нормален сън.
Учените твърдят, че за запомнянето има значение и начинът, по който се представя информацията, като фразите, носещи положителни емоции, се помнят по-добре от хората, имали нормален сън, докато отрицателният заряд в думите се обработва по-добре от тези, които не са спали.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"