Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Февруари 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Пегас

От редактора

Будители, не тревожете спящите

Боян Бойчев

3. Ноември 2017 , брой: 216   611   0"Стани, стани, юнак балкански, от сън дълбок се събуди..."
Ама спи юнакът, дълбоко спи. Как да го събудиш?
А отмина и поредният Ден на будителите. И какво от това? Още по-масово се купуваха костюми за Хелоуин, организираха се купони, в които млади хора се превръщаха в страшилища от отвъдното.
А кой се сети да подари на детето си книга, да го заведе на хубав театър, да изгледа филм за някой от будителите ни? Ако не се сеща кои са, да провери в интернет... Там и клипчета има. Но кой пък търси подобни неща? Виж, Хелоуин е нещо друго, модерно. 
Българското не е. 
Кметът на един наш град забранил празнуването на Хелоуин в обществени сгради, защото децата не знаели кои са будителите и защо 1 ноември е неучебен ден. Това добре, но можеш ли да забраниш да се празнува в домовете. Там е проблемът. Ако вътрешно не си приел нуждата от будители, така и ще си проспиш живота.
Но целта на всички новонавлезли празници и традиции, подменящи българските, е друга и се нарича обезбългаряване. Подмяна на национална идентичност. Това, което не успяха турците пет века да постигнат с огън и ятаган, днес е на път да се случи за тридесетина години с активната роля на медии, чуждоземни фондации, отворени общества и няколко шепи национални предатели. 
Една част от децата ни излизат от училище неграмотни, другата част, грамотните, предпочитат да пишат на латиница. За едните - чалга, за другите - чужбина.
Но и друго сънува юнакът - че е свободен.
Сън е свободата, сън е. Пресен пример - опит да бъде забранен филмът за Донбас. И къде е тук свободата на мнение? Или си свободен да твориш само ако твоята гледна точка "свободно" съвпада с официалната? Тогава ти си гений - особено ако в раболепието си пред господарите от САЩ и Брюксел дори предвидиш тяхната реакция и услужливо им подаваш репликите.
А юнакът спи. Вързан със здрава верига. И не смее даже да излае, защото ще го ударят с вестник по носа, да не си го вре, където не трябва. Или по главата, използвайки всички средства за пропаганда.
Дай му чалга на народа да сънува мокри сънища, дай му да псува насън и той е щастлив. После постави на всеки стотина гладни по един богат да ги води. Като него да искат да станат, ама да не могат.
Лесно се управлява такова стадо. Защото какво друго му трябва - да се напасе и после отново да потъне в блажен сън.
Само тихо, не будете юнака!
Ама че България е тръгнала към отвъдното, на кого му пука... Нали е Хелоуин.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"