Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Медии

Започна подготовката на Шестия световен конгрес на информационните агенции

Павлета Давидова

3. Ноември 2017 , брой: 216   195   0
Снимка

снимка БТА

Актуални проблеми на журналистиката обсъди вицепрезидентът Илияна Йотова с участниците в подготвителна среща за Шестия световен конгрес на информационните агенции. Тази седмица представителите на гилдията бяха у нас във връзка с подготовката на медийния форум, който ще се състои в България през 2019 г.
За срещата на "Дондуков" 2 дойдоха президентът на Световния съвет на информационните агенции и директор на британската Прес асосиейшън Клайв Маршал, шефът на Европейския алианс на информационните агенции Ерик Нилен и Аслан Асланов, който е генерален директор на Азербайджанската държавна информационна агенция и президент на Световния конгрес на информационните агенции. Заедно с тях бе и своеобразният домакин на предстоящия конгрес, генералният секретар на Съвета и шеф на БТА Максим Минчев.
Илияна Йотова запозна гостите със свои предстоящи инициативи, едната от които свързана с глобалната тема за перспективата и бъдещето на медиите във века на интернет и социалните мрежи. Заедно с евродепутата Мария Габриел вицепрезидентът ще започне от България кампания срещу грешната информация, позната като "fake news". Клайв Маршал отбеляза, че темата за фалшивите новини вероятно ще бъде част от дискусиите на Шестия конгрес на информационните агенции. Ерик Нилен постави въпроси, свързани с новата европейска директива за авторските права.
ДУМА припомня, че от 2004 г., на всеки три години, се провежда Световен конгрес на информационните агенции. На него се обсъждат практики и методи, подобряващи условията за работа на журналистите, обменят се идеи за развитие на агенциите и съвместни инициативи. До момента домакини на събитието са били Русия, Испания и Аржентина. Саудитската национална агенция SPA бе домакин на четвъртия конгрес, а Азербайджан - на последния.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"