Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Медии

БНР пуска емисия на български в Молдова

Новото предаване тръгна по радио "Албена" от 1 ноември

Павлета Давидова

3. Ноември 2017 , брой: 216   309   0Българското национално радио ще засили вниманието, което обръща на родните диаспори в чужбина. Като свой акцент в програмната си политика ръководството на БНР си е поставило да приобщава сънародниците ни зад граница чрез информация, културни, музикални и образователни програми.
В Деня на народните будители в ефира на молдовското радио "Албена" в гр. Тараклия, център на българската общност в Молдова, започна излъчването на едночасово предаване на БНР. "Български час" е с културна, историческа, познавателна и музикално-образователна тематика. От БНР подчертаха, че драматургични произведения, детски, младежки предавания и радиоенциклопедии ще бъдат предоставени специално за сайта на молдовската медия.
"В района на Тараклия живеят около 200 000 души, по-голямата част от тях потомци на преселили се отпреди близо два века българи, или т.нар. бесарабски българи. В Тараклия се намира единственият извън България Български университет, а български език се изучава във всички училища в района. Разположението на предавателните мощности осигурява възможности за приемане на програмата на БНР и в Украйна, където има още по-голяма маса компактно българско население", допълват от националното радио.
БНР припомня, че вече подава програми и за българите в Западните покрайнини. Преди време медията подписа споразумение с Радиотелевизионен център "Цариброд", което даде възможност на сънародниците ни отвъд границата да слушат "Седмицата на бързи обороти" на програма "Хоризонт", както и хумористични, детски и музикални формати, осигурени от програма "Христо Ботев".
В момента се конкретизира споразумение за предоставяне на информация и за предавания на "Радио-телевизия Войводина" (РТВ) в Нови Сад, похвалиха се от БНР. Медията предвижда да подготви програмни формати, които да подпомогнат работата на журналистите там.
БНР поднови и участието си в предаванията за една от големите български общности отвъд океана - в Торонто, Канада, чрез предоставянето на музика и актуални предавания за радиостанциите, имащи предавания на български език.

"История.БГ" стана на 5 години
Повод за празник има екипът на "История.БГ". предаването, което се излъчва по БНТ, отбеляза петия си рожден ден в ефира. "История.БГ" е формат, който промени историческия дебат, защото за първи път в телевизионен ефир наложи разговор за националната ни история, различна от клишетата, догмата и пропагандата, видяна през спорни и различни гледни точки, историята като пълнокръвен разказ, доволни са от екипа.
Първата поява на историческото издание бе през есента на 2012 г., тогава БНТ излъчи шест издания, посветени на ярки събития от българската история. Поради огромния зрителски интерес и позитивния отзвук, "История.БГ" продължи като редовна рубрика на БНТ1 всеки понеделник от 21 часа. Водещи са Георги Ангелов, д-р Горан Благоев, д-р Андрей Захариев, Ирина Недева, Драгомир Симеонов, а в епизодите до момента са участвали 196 забележителни български учени и експерти.
Единствено в "История.БГ" повече от 20 столични гимназии и 5 ВУЗ-а участват с възпитаниците си като активна, доброволна публика в студиото на живо, припомня екипът на предаването. Те са доволни и от ръста на аудиторията, който според данните им се е увеличил с почти 55% за три години."Бизнес среща" тръгва по "Блумберг"

Телевизия "Блумберг" България ще даде възможност на предприемачи и мениджъри на компании да споделят опита и идеите си от първо лице в ефир. От понеделник всеки делничен ден от 21 ч. медията ще излъчва новото си предаване "Бизнес среща". Главните действащи лица ще разказват за своя бизнес - за старта и за развитието му от малък към среден, а и към голям, ще анализират икономическата среда, в която работят, ще коментират пречките, с които се сблъскват на пазара, и тенденциите, които се очертават, разкрива екипа.
"Бизнес среща" ще бъде в помощ на малките фирми по пътя към разрастването им, на инвеститорите, които ще открият интересни възможности за вложения, на предприемачите, които ще черпят от чуждия опит, както и на студентите, които искат да разберат в коя сфера има най-добри възможности за реализация. Политиците ще чуят гласа на мениджърите и собствениците на компаниите за това какви законови промени са нужни за подобряване на средата за започване и развитие на бизнес в България, уверени са колегите.
Водеща на предаването ще е Таня Кръстева, която е финансов журналист. Започва своята кариера през 2002 г. като репортер и редактор във в. "Банкеръ". От началото на 2009 г. води икономическите новини на БНТ, след което се присъединява към екипа на "България он ер".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"