Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

БСП няма да подкрепи бюджетите на НЗОК и ДОО

Здравната система е неефективна, пропита от лични и корпоративни интереси, от нея се краде много, обяви Владислав Горанов

Аида Паникян

3. Ноември 2017 , брой: 216   402   0Солидарни сме с исканията на Лекарския и на Фармацевтичния съюз и с общопрактикуващите лекари. Липсват политики за ограничаване на разходите за лекарства, което на практика е отказ от управление на публичните ресурси и поставя в неравностойно положение гражданите по отношение на осигуряване на своевременна, качествена и достъпна медицинска помощ. Няма да подкрепим такъв бюджет, отсече депутатът от БСП проф. Георги Михайлов на общото заседание на три парламентарни комисии, които гледаха бюджета на НЗОК за 2018 г.
По думите му, ако не бъдат променени клиничните пътеки, и догодина парите ще отиват в големите болници, които трупат задължения и пациентите пак ще са в неравностойно положение. Депутатите от БСП, от ДПС и "Воля", както и представителите на Лекарския съюз категорично се противопоставиха на идеята касата да спре да плаща догодина иновативни лечения и да сключва договори за нови дейности с болниците. По думите на д-р Нигяр Джафер от ДПС някои от предлаганите текстове в проектобюджета вероятно са и противоконституционни, визирайки мораториума върху иновативните терапии. Депутатката от "Воля" Кръстина Таскова призова депутатите да не приемат този бюджет и обяви, че мораториумът върху новите лекарства е противоконституционен.
Д-р Калин Поповски от "Обединени патриоти" плахо защити бюджета, стига да бил разумно разпределен. Депутати от ГЕРБ не се изказаха.
"Когато говорим за бюджета на НЗОК, не може да разчитаме, че той ще свърши това, което в парламента не е свършено и е сбъркано", заяви министърът на финансите Владислав Горанов. Той предложи на здравната комисия да се разбере със съсловните организации колко пари са необходими за здраве. "Докато този дебат не се състои, ще стои въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите на българския данъкоплатец, с най-ефективната структура ли го правим и дали МФ е виновно за качеството на здравеопазването. Българската здравна система е неефективна, пропита от лични и корпоративни интереси, от нея се краде много", заключи Горанов. Докато това не се преодолее чрез законодателни и структурни решения, този дебат ще бъде все по-вулгарен и все по-безсмислен, обяви той.
БЛС, Сдружението на общопрактикуващите лекари и Зъболекарският съюз настояха за повече средства в извънболничната помощ. От Асоциацията на индустриалния капитал заявиха, че не виждат политики за превенция и профилактика, както и по отношение на доболничната помощ. От Българската търговско-промишлена палата заявиха, че не подкрепят проекта.

Събиране в една зала на 3 парламентарни комисии и едновременното обсъждане на 3 бюджета - на НЗОК, на ЗОО и на републиката, не е добра практика, категоричен бе депутатът от БСП Георги Гьоков. Той бе категоричен, че БСП няма да подкрепи бюджета на ДОО, тъй като той по никакъв начин не променя живота на българите и не решава никакви проблеми като бедност, демографска криза и пр. Гьоков охарактеризира бюджета на ДОО като хаотична система от палиативни и взаимноизключващи се административни мерки в социалната система. Какво му е социалното на този бюджет, след като за социални дейности се предвиждат 12,3%, а м.г. са били 13,3%, запита депутатът.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"