Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Изненадайте ни, г-жо Жотева

Георги Георгиев

6. Ноември 2017 , брой: 217   1108   1"Единствено чрез провокации Русия може да съществува в международното пространство. Категорична съм, че Кремъл има пръст при избора на Доналд Тръмп, поддържа Марин льо Пен, както и Каталуния." Не. Това не е щатен трол в някой интернет форум на издание, свързано с антируски настроената ни десница. Нито пък е частно изказване на обзето от конспиративни теории лице.  Това изказване, а и внушение, бе направено в събота пред Нова телевизия от длъжностното лице от Съвета за електронни медии Бетина Жотева. Тя навремето бе говорител на Министерството на външните работи, но вече не работи като такава, и е много интересно как тези политически коментари се връзват със сегашната й работа. В какво точно качество Жотева прави тези изявления, и то в поредния напрегнат момент за българо-руските отношения? Не сме чули например някой от Комисията за енергийно и водно регулиране да коментира побоя над български гражданин от турски граничари на наша територия.
Любопитно е как в някои случаи хора, които по силата на служебното им положение, не им е работа да се занимават с външна политика, правят това, и го правят агресивно, бездоказателствено и дори некомпетентно, за което говори твърдението, че Русия можела да съществува "единствено чрез провокации" в "международното пространство". При добро желание от руска страна тази нелепица може да бъде използвана при следващата размяна на дипломатически реплики между двете държави.
Изказването на Жотева бе провокирано от изявлението на говорителя на руското МВнР Мария Захарова, че през Втората световна война благодарение на Червената армия не са били депортирани към лагерите на смъртта българските евреи. След като президентът Владимир Путин през май заяви в присъствието на македонския си колега Георге Иванов, че "писмеността дойде при нас именно от македонската земя", за втори път неща, с които българският народ се гордее, са подлагани от представители на руската държава на спорен от историческа гледна точка коментар. Но този проблем е обект на разрешаване от натоварените за това институции, които трябва да го направят в рамките на диалог с ответната страна. Когато няма диалог, когато има напрежение, нагнетявано предимно от трети страни, конфликтните ситуации нарастват, дори ако са породени от обикновеното невежество или глупост на някой писар.
Г-жа Жотева не се ограничи само до международните теми. Тя сметна, че е необходимо да даде и компетентното си мнение на длъжностно лице от регулаторен спрямо медиите орган за състоянието на опозицията. Жотева коментира, че лидерът на БСП Корнелия Нинова се е обградила с "политически талибани". "Толкова агресивна БСП не сме виждали", казва представител на независим орган, осъществяващ надзор над медиите. Това са политически квалификации, които нямат място да бъдат изричани публично от държавен служител. Жотева не може по закон да агитира за близката до сърцето й партия, но не би трябвало да клейми и други партии. Впрочем това не е първият гаф на госпожата. Да си спомним заплахите й към журналистката Къдринка Къдринова, за които все пак се извини.
Единственото интересно, с което може оттук нататък да ни изненада г-жа Жотева, е датата на нейната оставка. Колкото по-скоро я депозира, толкова по-голяма ще бъде изненадата ни. Изненадайте ни, г-жо Жотева!

 

 

Нерде Маша, нерде Бетина!

Като чета този пасквил, който е някакво отражение на официалната руска позиция по отношение на преиначаване на безспорни исторически факти, то си мисля, че Бетина Жотева е главният виновник за всички глупости, които руската дипломация натвори напоследък.
Питам се защо никой тук не коментира изявленията на Захарова по същество? Защо?
Да не би Жотева да е писала подобни исторически небивалици? И в този кръг от въпроси неизбежно идва и изявлението на президента Радев, който в прав текст каза, че това е или провокация, или ..непознаване на историята?!
Хайде, бе! В Русия не познават историята?! Не нам! И за непредубеденият е ясно, че това поредно тъпо изявление си е чиста провокация. Също като азбуката, която идвала от..македонските земи?! Но защо тогава руската дипломация си служи с такива исторически нелепици? Защо?
Отговорът на този въпрос е пределно ясен дори и за предубедени русофили, които имат нещо повече от малко мозък с който могат да мислят със собствените си глави.
Всички знаят, че България ще бъде председателстваща държава на ЕС, съгласно ротационен принцип и основните външно-политически цели са даване на пътна карта на "западните балкани" за присъединяване към Европейският съюз.
Тази позиция обаче е контрапродуктивна на официалната руска дипломация. Не толкова за държави като Македония, Босна и прочие, но най-вече за Сърбия, която е стожер на руското влияние на Балканите.
Много отдавна търговците от България, които се занимават с износ на текстил, прекрасно знаят, че техните стоки преминават фиктивно през Сърбия, където ползват преференции за Русия, които са невъзможни за която и да е друга страна от ЕС. Но това е само една малка част от икономическото и политическото обвързване на Сърбия с Русия. Да не говорим за военната индустрия на Сърбия, която е на почти 100 процента аналогична с руската, като технологии и логистика.
И изведнъж/хайде сега/ дайте пътна карта на Сърбия към ЕС?!
Някаква малко подобие на държава, каквато е България, да проваля стратегически цели на една империя?!
Че колко му е някой "оперативен работник" да нацапа с боя някакъв паметник, на една несъществуваща сега армия! Защото останките от някогашната "съветска армия" сега воюват помежду си. И нямам в предвид само конфликта между Русия и Украйна.
И за поанта се слага до болка втръсналия "антисемитизъм". Видите ли, че Русия е защитник на ..евреите?!
Същите тези, които Сталин искаше да избие, но умря преждевременно. Че нали всички евреи трябваше да живеят в Сибир, пардон - в Еврейска СССР със столица Биробиджан. Същите тези евреи, които СССР официално продаваше на Израел, като използваше Австрия като междинна станция.
Иначе за всеки е ясно, че Бетина Жотева е виновна. Може и да не е светица, но тук иде реч за съвсем други зависимости, които редакцията на ДУМА въобще не желае да коментира.
Не е за първи път. Много отдавна има тежки зависимости между т.нар. ляво пространство и руските интереси в България.
Жалко!

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"