Четири са огнищата на птичи грип
Умъртвени са пернатите в трикилометровата зона около обектите, в които засякоха болестта
/ брой: 217
Общо четири огнища на болестта инфлуенца по птиците (птичи грип) са констатирани към момента на територията на страната - в областите Добрич, Хасково, Сливен и Ямбол, съобщиха вчера от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Последното огнище е констатирано в животновъден обект за отглеждане на патици в с. Зимница, община Стралджа, област Ямбол, където са умъртвени близо осем хиляди патици. Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта се умъртвяват и възприемчивите животни в животновъден обект, който е в непосредствена близост до огнището. Към момента на територията на област Ямбол заболяването е констатирано само в една ферма за патици в село Зимница.
В сливенското с. Глушник, както и в хасковското с. Узунджово, инфлуенца по птиците е констатирана в домашно стопанство.
Първото огнище, това в село Стефаново, община Добрич, е констатирано в средата на октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици.
За ликвидиране на огнищата са взети всички мерки, залегнали във ветеринарномедицинското законодателство, съобщиха от агенцията по храните. Птиците в трикилометровата зона около констатираните огнища са умъртвени по хуманен начин. Извършват се постоянни клинични прегледи в 10-километровата зона около огнищата. Към момента е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици на територията на цялата страна, обясниха от БАБХ.
През миналата седмица няколко държави вече забраниха вноса на птици и птичи продукти от България именно заради регистрираните огнища на болестта.
Птичият грип е описан е за първи път в Италия през 1878 г. като "птича чума", а през 1955 г. става ясно, че е разновидност на грипните вируси. Разпространява се по въздуха и дивите птици често изпълняват ролята на преносители, предавайки го на по-чувствителни домашни породи. Може да се предава и чрез заразени храна, вода, инвентар и облекло. Няма доказателства, че вирусът може да оцелее в месо, подложено на щателна термична обработка. Инкубационният период е от 3 до 5 дни. Симптомите при животните варират, но опасните щамове могат да причинят смърт в разстояние от няколко дни.