20 Април 2024събота14:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За 12 г. ТЕЛК-овите решения са намалели наполовина

Социалният министър внесе в парламента Концепция за реформиране на експертизата на работоспособността

/ брой: 217

автор:Аида Паникян

visibility 162

От 133 251 през 2004 г. на 56 656 през м.г. са намалели хората над 16 г. с призната трайно намалена работоспособност. През 2015 г. са издадени ТЕЛК-ови решения на 65 751 души.
От 6802 през 2001 г. на 4228 са намалели и децата до 16 г., на които през м.г. е издадено ТЕЛК-ово решение. Само на 12 809 възрастни и на 473 деца са издадени решения за намалена работоспособност над 90%. Най-голям е броят на хората с инвалидност от 71 до 90% - 17 077, сочат данните на НЦОЗА.
На 31 октомври т.г. социалният министър Бисер Петков е внесъл в парламента Концепция за реформиране на експертизата на работоспособността. ДУМА припомня, че в края на юни депутатите възложиха на Петков МТСП да изготви въпросния документ до 31 октомври.
Според Концепцията ще има 2 комисии. Едната ще оценява здравословното състояние на хората, а втората ще е към НОИ. Ако концепцията бъде подкрепена от НС, това ще изисква промени в няколко нормативни акта, сред които кодексите на труда и за социално осигуряване, законите за лечебните заведения, за здравето, за здравословните и безопасни условия на труда, наредбите за трудоустрояване, за функциите на службите за трудова медицина, както и непроменяната от 1987 г. наредба за работници и служители, които имат специално закрила при уволнение. 
Концепцията, която е 17 страници, предвижда да бъде разработена методика за определяне на реда, условията и процедурата за определяне на степента на загубена или остатътчна работоспособност. Експертизата на работоспособността ще трябва да установява физическите и умствени способности и възможността на човек да работи. Експертизата ще важи до 5 години, а при дефинитивни състояния ще е пожизнена. Човек ще има право на инвалидна пенсия при две от трите вида оценки - ако има пълна или частична (и в каква степен) загуба на работоспособността. На Агенцията по заетостта се вменява задължението да търси работа на хората с намалена работоспособност, а от Агенцията за социално подпомагане ще преценяват дали човекът има нужда от социални услуги, обучение и пр.
По-голямата част от предлаганите промени са свързани с процеса на освидетелстване.
Не може да се слага знак на равенство между лице с увреждане и неработоспособност на това лице, коментира преди дни Петков. В Концепцията той пише, че според данните на НОИ от 2000 до 2016 г. разходите за инвалидни пенсии се увеличили 7-кратно и през м.г. били над 1,7 млрд лв. Съществен бил делът на социалните пенсии по инвалидност, които се отпускат на хората с неработоспособност над 71%, но не им се изисква осигурителен стаж. В периода 2001-2015 г. възрастните с призната намалена работоспособност са 728 795 души, а децата до 16 г. са 44 821, пише в концепцията. В началото на т.г. тогавашната социална министърка в оставка Зорница Русинова съобщи, че към края на 2007 г. пенсионерите по инвалидност са били 481 хил. души, а в края на 2016 г. - 518 хил. По данните, които тя представи през януари, излезе, че инвалидните пенсии намаляват, защото към края на 2016 г. са били 946 хил., а към края на 2007 г. - 953 хил.
Броят на разкритите ТЕЛК комисии в страната е 71, става ясно от сайта на МЗ.
От близо 300 лекарски длъжности в ТЕЛК-овете, 2/3 са заети от пенсионери, едва 9 лекари са под 50 г., съобщи преди време Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Имало дори експерти на над 85 г.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ