26 Април 2024петък00:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няма наяждане

/ брой: 218

автор:Валентин Георгиев

visibility 1198

За кой ли път темата за клас "прослужено време" отново е в центъра на скандал между синдикати и работодатели. Поредният опит, този път на КТ "Подкрепа" за намиране на споразумение, отново удари на камък. Изглежда, нашенският бизнес няма наяждане. Не стига, че е разглезен до немай къде с най-ниската възможна ставка за данък печалба, който трябва да внася в хазната; не стига, че случаите, когато бави изплащането на възнагражденията на наетите, са масови; че стана традиция да пищи на умряло, когато трябва да се вдигат заплати, ами се е запънал като магаре на мост и за мижавите надбавки за стаж. Измиват си ръцете с какви ли не екзотични аргументи и се изкарват жертви. А защо не пробват тези работодатели да поживеят поне месец с минимална заплата?
След като държавата ни не е нормална и не е в състояние да осигури адекватно заплащане, класът "прослужено време" е някаква, макар и нищожна форма на справедливост. Никой не пита като как хората трябва да оцеляват при постоянния ръст на цените, които в голяма степен са резултат от дейността на същия този бизнес. Може би могат да обяснят какво значи "да зависят не от стажа и възрастта, а от заслугите на работниците". Кой и как ще мери заслугите?! Може би шефът на база "така ми скимна днес"!
Интересно защо работодатели с толкова претенции, които завчера плачеха публично, че си отглеждат търтеи, сега казват, че не искат да поощряват професионализма на работниците. Я този, който го изрече, да отиде във Франция, Италия или Германия и да си повтори думите там! Знае ли какво ще му се случи и какъв отзвук ще предизвика?
Що за лицемерие ни се разиграва? Да се мисли, че една сериозна професия се усвоява за година-две, е налудничаво. Опитът се трупа с много работа и с много практика. Инженерче с 2-3-годишен опит не може да строи мостове, язовирни стени, големи сгради и т.н., защото след това те може да рухнат, ако не му е стигнал опитът. Така че по-полека с надбавката. Тя е напълно заслужена и изработена. 



 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ