Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

28 Ноември 2015 | Събота
 
вход регистрирай се

Палитра

34 акварела на Ненко Токмакчиев

Известният художник празнува юбилей в столична галерия

Дума

4. Юни 2011 , брой: 125   684   0
Снимка


Изложба по повод 80-ия юбилей на художника Ненко Токмакчиев е подредена в галерия "Средец" на Министерството на културата. Експозицията  представя 34 акварела на родения на 13 април 1931 г. в Айтос творец.
    Макар че завършва специалност театрална живопис в НХА и работи в жанровете пейзаж, композиция и портрет, любимата техника на Ненко Токмакчиев си остава акварелът. Той започва своя творчески и професионален път като художник на Драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Година по-късно работи един сезон в Драматичния театър "Иван Радоев" в Плевен. С театъра го свързва и синът му Тончо Токмакчиев.
    След 1961 г. Н. Токмакчиев се установява в Бургас, поемайки по пътя на живописта и акварелната техника. През 1966 г. художникът реди в столичната галерия "Райко Алексиев" дебютната си експозиция и пак там години по-късно отбелязва 70-ия си юбилей.
Ненко Токмакчиев става директор на Градската художествена галерия "Петко Задгорски" в Бургас. В дългогодишната си работа Токмакчиев събира огромна колекция от картини на известни талантливи български художници от 70-те и 80-те г. на миналия век, които вече са част от богатия фонд на Бургаската галерия. Определят го като "най-артистичния директор на художествената галерия", в чийто фонд през 60-те г. той успява да събере над 300 образци на иконографията, сега известни като сбирката със Странджанските икони, датирана от XVII до началото на XX век. Ненко Токмакчиев е и един от основателите на групата на художниците в Бургас.
    Картините на Н. Токмакчиев обикалят страната и чужбина в десетки самостоятелни изложби - София, Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Велико Търново, Габрово, Созопол, както и зад граница - Будапеща, Виена, Алжир, Дамаск и др. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, галерии в страната, както и на частни колекции в България и по света. Н. Токмакчиев е удостоен с орден "Св. Кирил и Методий" (първа и втора степен) и с титлата "Заслужил художник". Носител е на националната награда "Приятели на морето", както и на годишни отличия на Съюза на българските художници. Токмакчиев е почетен гражданин на Бургас и Айтос.

 

 

 

Палитра

 • "Лоранъ" показва оригинали на значими имена в българското изкуство, творили от началото на миналия век
  28. Ноември 2015 275
  27
  0

  Салонът на "Оборище" 16 представя първата изложба на творби от колекцията на фондация "Цанко Лавренов" нови постъпления 2015", научи ДУМА от Лаврен Петров.
  Преди 119 години на 24 ноември е роден Цанко Лавренов, патрон на галерия "Лоранъ". Вернисажът е своеобразна интродукция към честванията на 120-годишнината от рождението на художника и съпътстващите събития, планирани през 2016 г.
  Посетителите вероятно ще бъдат изненадани, че в представената експозиция няма нито една творба на Цанко Лавренов. Целта е да се покажат произведения на други популярни български художници.
  Всички произведения са ценни оригинали на значими имена в българското изкуство, творили от самото начало на миналия век до наши дни. Най-ранните творби, които показваме...


Всички права запазени "ДУМА"