26 Април 2024петък06:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Частните болници определиха спирането на нови лекарства за примитивен ход

От сдружението се съмняват, че догодина касата ще успее да събере допълнителни 12% от здравни вноски

/ брой: 219

автор:Аида Паникян

visibility 32

Мораториумът върху въвеждането на иновативни лекарства и терапии е изключително глупаво решение и примитивен ход. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). От ограничението касата няма да икономиса пари, защото новите терапии ще се прилагат в други европейски държави, категоричен е д-р Методи Янков, управител на болница "Сердика" и член на УС на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ). Той припомни, че по силата на правилата за координация на системите за социална сигурност българските пациенти имат право да се лекуват в чужбина, а НЗОК е длъжна да им плати за лечението, което обаче ще струва много по-скъпо. Представителите на НСЧБ прозряха в тази рестрикция и морален порок - спира се удължаването на живота на хората с тежки заболявания, например рак. В същото време проектобюджетът предвижда увеличение с 280 млн. лв. на парите за лекарства, недоумяват от НСЧБ.
От сдружението призоваха депутатите да помислят добре, преди да гласуват Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Според НСЧБ рекламираното увеличение на бюджета на касата за догодина с над 4 млн. лв. всъщност не е увеличение. Държавата плаща част от осигуровките на деца, ученици, студенти, пенсионери, лишени от свобода и др. За догодина този трансфер се увеличава с около 4 млн. лв., са изчислили от сдружението. Извън измамното увеличение бюджетът на касата е просто "копи пейст" на тазгодишния. От НСЧБ се съмняват НЗОК да изпълни заложеното в бюджета 12-процентно увеличение на събираемостта на приходите от здравни вноски. 
От НСЧБ са категорични, че с другото ограничение за разкриване на нови дейности, се спира възможността на болниците да се преструктурират. Те недоумяват защо е необходимо всички болници в малки градове да носят гръмкото название МБАЛ, като може да развиват дейности според демографските характеристики на региона. Щом касата няма да дава пари за разкриване на нови дейности в болниците, вероятно пести, за да дава "спасителни инжекции" на загиващите държавни болници, предполагат от НСЧБ. От сдружението припомниха, че не работи и опитът от времето на Петър Москов определени амбулаторни и клинични процедури да бъдат извадени от болничната помощ, тъй като според разписаните стандарти те продължават да се извършват в болнични заведения.
МЗ не прави никакви политики, свързани със здравето на нацията, категорични са от НСЧБ и ЦЗПЗ. Няма политики в пренаталната диагностика, даде пример д-р Янков. По отношение на номинацията за здравен министър д-р Янков заяви, че няма лошо министърът да не е лекар, на припомни, че експериментите със Славчо Богоев и Десислава Атанасова не са дали положителни резултати.
Според НСЧБ и ЦЗПЗ един от начините да се пестят пари е да бъдат ревизирани клиничните пътеки и болничният престой на пациентите. Има пътеки, според които пациентът трябва да лежи 7 дни, състоянието им се подобрява на третия ден, но не може да бъде изписан. Има и пътеки, според които трябва пак да лежи 7 дни в болница, но заболяването е тежко, няма подобрение, но касата не плаща повече.
Лимитите, мораториумите, замяната на едни забрани с други задълбочават проблемите, категорични са представителите на двете организации. Според тях падането на редица нормативни актове на МЗ в съда е разчистило пътя към промени, но здравните власти, вместо да правят промени, само измислят рестрикции.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ