Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Ноември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Норвегия получи първите Ф-35

Скандинавската страна е поръчала общо 52 изтребителя пето поколение

Георги Георгиев

9. Ноември 2017 , брой: 220   93   0Първите три изтребителя-бомбардировачи от пето поколение Ф-35 "Лайтнинг" II за норвежките ВВС пристигнаха в авиобаза "Ерлан" миналата събота, съобщи warpost.ru като цитира официалния сайт на норвежките ВВС.
Норвегия е една от страните, участвали в разработката на Ф-35 и към момента Министерството на отбраната на страната е поръчало 52 самолета, част от които ще имат спирачни парашути. Машините, които в събота са долетели от американската авиобаза "Форт Уърт" в Тексас, са били без капсули за спирачни парашути. Изтребителите са излетели от САЩ в 6,35 часа норвежко време и са се приземили в скандинавската страна в 15,30. Те ще влязат в състава на 338-ма ескадрила от 138-о авиокрило на ВВС, което в момента е въоръжено с изтребители Ф-16. Изтребителите Ф-35 за Норвегия се очаква да бъдат въоръжени и с крилати ракети местно производство JSM. Планира се между 2018 и 2024 г. Норвегия да получава годишно по шест самолета Ф-35. Стойността на цялата поръчка се приближава до 9 млрд. долара.
Ф-35 "Лайтнинг" II e вторият американски сериен изтребител пето поколение, след прехващача Ф-22 "Раптор". Плановете са да бъдат произведени над 3000 машини от този модел, като поне 2000 изтребители-бомбардировачи се очаква да бъдат закупени от САЩ, а останалите хиляда от други страни, участвали в програмата, които са Австралия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция, Израел и Япония. По данни от март т.г. са произведени над 230 изтребителя Ф-35, от които половината са доставени на САЩ, а други страни като Великобритания, Израел, Австралия, Италия и Япония са получили единични бройки. От 2019 г. е предвидено да бъде разгърнато масовото серийно производство.
Една от държавите, които приоритетно получават Ф-35 е Израел, който по неофициални информации дори е изпробвал бойните качества на самолета в Сирия, при бомбардировки на обекти на "Хизбула". През април т.г. пък Ф-35 за първи път кацнаха в България, в авиобаза "Граф Игнатиево".

Тройката 35 по време на полет от САЩ към Норвегия
Снимка ВВС на Норвегия

 

 

Оръжие

  • След Египет и Малайзия, ОАЕ също пожелаха да имат от френските военни кораби
    16. Ноември 2017 225
    69
    0

    Обединените арабски емирства ще станат поредният клиент на френската корабостроителница "Навал груп", като закупят две корвети от клас "Гоуинд". Това стана ясно по време на пресконференция на френския президент Еманюел Макрон в ОАЕ, след преговори с принца наследник на Абу Даби и зам.-министър на отбраната на ОАЕ Мохамед бен Заид...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"