Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Норвегия получи първите Ф-35

Скандинавската страна е поръчала общо 52 изтребителя пето поколение

Георги Георгиев

9. Ноември 2017 , брой: 220   512   0Първите три изтребителя-бомбардировачи от пето поколение Ф-35 "Лайтнинг" II за норвежките ВВС пристигнаха в авиобаза "Ерлан" миналата събота, съобщи warpost.ru като цитира официалния сайт на норвежките ВВС.
Норвегия е една от страните, участвали в разработката на Ф-35 и към момента Министерството на отбраната на страната е поръчало 52 самолета, част от които ще имат спирачни парашути. Машините, които в събота са долетели от американската авиобаза "Форт Уърт" в Тексас, са били без капсули за спирачни парашути. Изтребителите са излетели от САЩ в 6,35 часа норвежко време и са се приземили в скандинавската страна в 15,30. Те ще влязат в състава на 338-ма ескадрила от 138-о авиокрило на ВВС, което в момента е въоръжено с изтребители Ф-16. Изтребителите Ф-35 за Норвегия се очаква да бъдат въоръжени и с крилати ракети местно производство JSM. Планира се между 2018 и 2024 г. Норвегия да получава годишно по шест самолета Ф-35. Стойността на цялата поръчка се приближава до 9 млрд. долара.
Ф-35 "Лайтнинг" II e вторият американски сериен изтребител пето поколение, след прехващача Ф-22 "Раптор". Плановете са да бъдат произведени над 3000 машини от този модел, като поне 2000 изтребители-бомбардировачи се очаква да бъдат закупени от САЩ, а останалите хиляда от други страни, участвали в програмата, които са Австралия, Великобритания, Дания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия и Турция, Израел и Япония. По данни от март т.г. са произведени над 230 изтребителя Ф-35, от които половината са доставени на САЩ, а други страни като Великобритания, Израел, Австралия, Италия и Япония са получили единични бройки. От 2019 г. е предвидено да бъде разгърнато масовото серийно производство.
Една от държавите, които приоритетно получават Ф-35 е Израел, който по неофициални информации дори е изпробвал бойните качества на самолета в Сирия, при бомбардировки на обекти на "Хизбула". През април т.г. пък Ф-35 за първи път кацнаха в България, в авиобаза "Граф Игнатиево".

Тройката 35 по време на полет от САЩ към Норвегия
Снимка ВВС на Норвегия

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"