Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Парите срещу живота

Георги Христов

9. Ноември 2017 , брой: 220   479   0САЩ останаха последната страна в света, която не иска да подпише Парижкото споразумение за климата. Дори раздираната от война Сирия обяви, че ще го стори, но не и самоназначилите се за лидер на прогресивния свят Щати.
Претенциите им за лидер изглеждат още по-смешни, като се има предвид, че т.нар. Среднозападен регион от САЩ всяка година пати от природни бедствия, от катаклизмите, породени от промяната в климата. Само преди месеци особено тежко пострада щатът Тексас, където ураганът "Харви" нанесе невъобразими щети, които ще трябва да се възстановяват с години, а взе и невинни жертви. Да беше изолиран случай, би било по-разбираемо. Но не е. Само преди десетина години "Катрина" помете Ню Орлиънс, после пък "Санди" опустоши Ню Йорк. А в слънчева Калифорния редовно бушуват горски пожари, които стават все по-сериозен проблем. През тази година един цял град бе сравнен със земята от стихията и отново бяха дадени жертви.
На този фон упоритостта на администрацията на Доналд Тръмп по въпроса "климатични промени" е, меко казано, озадачаваща. Но само на пръв поглед. Късогледството на Тръмп и компания си има съвсем конкретна причина - зад Тръмп стои петролното лоби. В момент, в който целият свят (включително "прогресивни" държави като Саудитска Арабия) е на ръба да изостави петролните продукти като източник на енергия и все повече се говори за електромобили например, едни хора са решили да играят контра на всички останали и да се интересуват единствено от печалбите си. Междувременно САЩ остават, заедно с Китай, най-големият замърсител в света. На практика животът на планетата става заложник на сребролюбието на малцина. Нищо ново, интересно е само какво смятат да правят тези хора, когато условията станат непоносими за живеене? Природата изобщо не се интересува колко милиарда имаш.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"